"Förlorade" pass

Pass - inte minst svenska pass - har blivit en handelsvara, och betingar ett högt pris på marknaden - 1.000 dollar.

Antalet svenska pass som anmälts förlorade i Sverige har också ökat, från 1.300 per år under 80-talet till 2.500 per år i början av 90-talet.

SIV-tidningen "Ny i Sverige" nr 4/94 skrev så här:

"Hela 24.059 svenska pass försvann på olika sätt det senaste året. De flesta anmäldes försvunna eller stulna i Sverige. Det är enkelt att anmäla ett försvunnet pass, det räcker med polisanmälan och man kan få ett nytt pass på några timmar."

Tidningen fortsätter: "Det finns exempel på människor, som under en begränsad tid anmält att de förlorat sitt pass ett tiotal gånger."

Blågula FRÅGOR 4/96:

"Svenska pass börjar få litet dåligt rykte ute i världen, konstaterar Kerstin Högback, kriminalinspektör på roteln mot illegal invandring på rikskriminalen, i SvD den 21/3 -96.

Bakgrunden är att så många förfalskade svenska pass finns i omlopp. Vissa länder lär på grund av detta t.o.m. överväga införandet av visumtvång för svenska medborgare.

Blågula FRÅGOR har tidigare rapporterat hur vanligt det är att svenska pass 'förloras'. Högback nämner som exempel hur en person inom loppet av 6 månader lyckats få ut 12 nya pass! Det blir ett nytt pass varannan vecka..."

 


Se vidare: "Förlorare"