Gängen tar över

Ur en insändare i DN den 9/8 -01, skriven av en polisinspektör i Stockholm, Söderort:

"Inom fem år har vi ett stort antal maffialiknande gäng runtom i Sverige. Dessa gäng har redan börjat bildas och har en nyrekrytering av ofantliga mått..."

"...Dessa gäng består till största delen av invandrargrupper... vi får rena 'albangäng', 'Irakgäng', 'turkgäng' och så vidare."

Narkotika, sprit och cigaretter smugglas in till Sverige och ut smugglas det stulna mobiltelefoner, lyxbilar och statusprylar som har en rykande åtgång i baltstaterna och i Ryssland, ..."

"I dag finns det ungdomar mellan 12 och 17 år som inget hellre vill än att 'komma upp sig' inom sina nu ganska små grupper, men antalet aktuella ungdomar är skrämmande stort.

I dag har nästan samtliga vapen, men det är mest knivar. Inom några år är dessa ersatta av handeldvapen, pistoler och revolvrar. Dessa gäng kommer att sträva efter allt mer kontanter och den grova brottsligheten kommer naturligtvis att öka. Redan nu kan man se att personrånen har börjat gå över till rån mot butiker, postkontor, taxibilar och värdetransporter. Detta beror på att de kriminella börjar komma upp i 20-årsåldern och det ger för lite pengar med mobiltelefoner. De allra yngsta fortsätter dock med personrån.

Vad gör samhället för att möta dessa hot? Inte ett skit! Fängelserna är redan överfulla. Häktena likaså. Poliserna blir bara färre och färre. En patrullerande polis är sällsynt i dag. Utredningarna blir sämre och tar längre tid. Vad jag kan förstå så tillåter våra svenska politiker att samhället brakar ihop. Gör man inget i dag så är vi där om bara några år."