"Litet får man tåla"

Ur tidningen Hjulet, nr 4/99:

"LITET FÅR MAN TÅLA, SA TINGSRÄTTEN.

Mannen fälldes för misshandel av spårvagnskontrollanten Gunnar ... Ändå fick Gunnar inte ens skadestånd för kränkning. Enligt tingsrätten är en kontrollant bättre mentalt rustad än andra - och får 'räkna med vissa mindre allvarliga personangrepp' i jobbet."

I artikeln uttalar sig ett fackligt ombud om saken:

"Det är inte klokt att en rättsvårdande myndighet säger att någon i jobbet är tvungen att ta emot sparkar och slag. En kvinnlig polis har tidigare fått ett liknande bemötande. Vilken blir nästa yrkesgrupp? Kommer bussförare att få tåla slag från den som inte vill betala?"

Tidningen skriver att den misshandlade nu överklagat domen: "... han begärde 3.000 kronor i skadestånd för kränkning. Förmodligen överklagar också den dömde sin dom på tre års fängelse och tio års utvisning."

"Den aktuella händelsen inträffade vid Göteborgs Spårvägar, på förmiddagen: "...en man vägrade legitimera sig... Mannen smet ur vagnen, men kontrollanten hann ifatt honom utanför dörrarna och höll fast honom.... Men innan polisen var på plats sparkade och slog mannen Gunnar, bland annat böjde han kraftigt hans långfinger..."

Tingsrätten i sin dom:

"En kontrollant vid spårvägen i tjänst får räkna med vissa mindre allvarliga personangrepp och får antas ha en större mental beredskap för detta än folk i allmänhet... Gränsen för vad som får tålas är i detta fall enligt tingsrättens mening inte passerad."

 


Blågul kommentar

Gärningsmannen utvisades på tio år. Varför inte på livstid?