Hur gick det sedan?

De brottsfall som blivit särskilt uppmärksammade i media skulle vi vilja följa upp, för ett se hur det gick sedan med gärningsmännen. Det skulle ju kunna utgöra ett stickprov och en indikator på hur det svenska rättssamhället fungerar.

Så långt vi förmår ska vi här försöka åstadkomma en sådan redovisning. Vi börjar med det fall som - indirekt - gjorde Kurdo Baksi så upprörd. Det brutala rånet av en kyrkokör i Uppsala.

Ur UNT den 7/1 -00:

"Anhållen anmälde sig till polisen

Den 19-årige yngling som varit anhållen i sin frånvaro som misstänkt
för knivdådet i centrala Uppsala strax före jul anmälde sig på fredagskvällen självmant hos Uppsalapolisen.

Det var vid 18-tiden måndag 20 december som en yngling knivhöggs svårt utanför restaurang Panini på S:t Persgatan. Knivdådet skedde, enligt vad UNT erfar, sedan den utpekade gärningsmannen stämt träff med den andra ynglingen, som han bara känner ytligt, för att prata om en gammal gemensam angelägenhet.

Utan förvarning drog sedan förövaren enligt vittnen fram kniven och högg den andre, som fick svåra skador. Han kunde dock räddas till livet."

"Den anhållne ynglingen är identisk med en av de gärningsmän som utförde det uppmärksammade dådet i Mikaelskyrkans församlingslokal i centrala Uppsala för drygt två år sedan, då flera medlemmar ur kyrkokören samt körens kvinnliga dirigent och en vaktmästare togs som gisslan och rånades under långvarigt knivhot.

Ynglingen sitter nu fortsatt anhållen ...och kommer att begäras häktad."

 


Ur UNT den 25/1:


19 ÅRING ÅTALAD FÖR MORDFÖRSÖK

Det 20-åriga offrets skador betecknas i rättsintyget i förundersökningen som livshotande. Efter överfallet fördes den kraftigt blödande 20-åringen i ambulans till Akademiska sjukhuset. För att rädda hans liv sövdes han snabbt ner och gavs blodtransfusioner. 19-åringen nekar till att det är han som knivhögg 20-åringen. 19-åringen frigavs knappt två månader innan knivdådet från det fängelsestraff på två och ett halvt år han ådömdes för ett väpnat rån 1997 mot medlemmar ur kyrkokören vid Mikaelskyrkan i Uppsala."

"Efteråt sprang 19-åringen från platsen tillsammans med tre kamrater. Flykten fortsatte till cenralstationen där 19-åringen tog tåget till Stockholm där han uppsökte en kamrat. Hos denne stannade 19-åringen tills 7 januari då han frivilligt anmälde sig hos polisen. Han greps då och anhölls. När 19-åringen två dagar senare fick veta att han skulle begäras häktad slog han sönder inredningen samt en TV och en radio i cellen i polishuset i Uppsala."