Klar rågång

Mattias Svensson, Metro den 9/4 -98:

"Numera ses det nästan som självklart att den som lämnat cykeln på gatan, plånboken i handväskan eller lägenheten olåst får skylla sig själv om tjuven är framme. Samma trend kan skönjas när det gäller våldsbrott, särskilt mot kvinnor. Att vara berusad, ensam eller 'utmanade klädd' räcker för att offret ska utmålas som medskyldigt till brottet. Vad blir nästa steg? När blir fel hudfärg en 'ursäkt' för misshandel? När blir provocerande idéer en 'ursäkt' för vandaliserade tidningslokaler? Kanske är vi redan där?

Egentligen borde rågången vara självklar. Tjuven eller våldsmannen bär hela skulden till brottet. Den som inte kan hålla sig ifrån att stjäla, förstöra, våldta eller misshandla bör bötfällas, låsas in eller på annat sätt tillrättavisas till ett civiliserat beteende. Ingen människa är så förtappad att man kan mildra dessa grundläggande krav på respekt för andra människors ägodelar, integritet och liv.

Det ska inte spela någon roll om en pensionär tar ut hela sin pension i kontanter och stoppar dem i väskan. Hon ska inte behöva riskera mer än någon kronas ränteförlust. Det ska inte spela någon roll om en flicka har korta kjolar och går ensam genom parken. Hon ska inte behöva råka ut för något värre än en förkylning. Det ska inte spela någon roll om en ung kille är berusad på stan. Han ska inte behöva vakna upp med värre huvudvärk än den han druckit sig till alldeles själv. Blir de däremot utsatta för brott förtjänar de stöd och sympati - inte del av skulden."

"Det är tjuvar och våldsmän som ska skrämmas från gator, krogar och parker - inte hederliga människor, vare sig de är unga eller gamla, män eller kvinnor, lättklädda eller påpälsade, nyktra eller berusade.

Direkt brottsbekämpning och bestraffning lämnas med fördel till polis och domstolar. Våra attityder till brott och brottsoffer kan vi däremot ändra alldeles själva - redan i dag. Är det våld och stölder eller respekten för våra självklara medborgerliga rättigheter som ska tas för givet i samhället?"