Poliser

Ur insändare i Arbetet den 29/11 -99:

"NYA SEKLET BLIR ÄNNU VÄRRE! Besvikna Malmöpoliser orkar inte mer.

Det fanns en tid, för inte så många år sedan, då 12-15 radiobilar fanns i tjänst i Malmö på natten för att skydda och hjälpa allmänheten. Det bestämdes att det aldrig fick skäras ner så mycket personal att det blev farligt för allmänheten.

Idag har denna minimigräns för vad som bestämdes vara samhällsfarligt blivit ett mål att nå upp till. Idag finns så få poliser i Malmö att ärenden såsom 'Liten flick jagas av män i park', 'Väktare slåss mot gäng', 'Pågående inbrott i bensinmack', 'Naken man antastar familjer på stan' och 'Butiksanställda ligger på golvet och brottas med tjuv' inte alltid når upp till sådan prioritet att vi ens kan skicka någon bil. Andra ärenden 'ligger till sig' i flera timmar.

Stressar och får skäll

De få poliser som finns i Malmö idag blir utbrända, känner sig uppgivna och får skäll för att de kommer för sent, hur mycket de än stressar."

"Vi få poliser som finns kvar ... åker på trafikolyckor, dödsfall, lägenhetsbråk och knivslagsmål. Kollegor blir mördade och utsatta för bombattentat. Högsta domstolen som är tänkt att sätta den absoluta normen för vad samhället accepterar, konstaterade i veckan att en polis måste tåla att bli spottad i ansiktet då han valt jobbet själv."

"Vill du att det fortfarande skall komma polis när du blir utsatt för brott, och vill du se fotpatrullerande poliser i fortsättningen också, då är det hög tid att ryta till åt politiker och andra beslutsfattare. Nu är vi många som är på väg från det jobb som vi gett allt för."

Uppgivna, underbetalda och trötta poliser i Malmö"


Ett motsvarande domslut finns från tingsrätten i Handen något år tidigare. En ung invandrare togs på bar gärning av polisen när han var i färd med att montera ned takluckan från en bil. Han visade därvid en påtaglig stöddighet, genom att gång på gång rikta frågan till en av polismännen: "Är du rasist, eller, va?" Tingsrätten fann detta vara helt i sin ordning, det föranlede ingen ytterligare åtalspunkt och inget längre straff.


Om fenomenet att poliser nöts ned, tröttnar och söker sig bort vittnar även en notis i Svenska Dagbladet den 3/12 -99:

"För att få bukt med de kriminella gäng som härjar i norra Botkyrka, söder om Stockholm, har polisen bildat en särskild kommendering - Fittjakommissionen.

En rad grova våldsbrott har de senaste åren begåtts i norra Botkyrka. Bakom många av brotten ligger olika gäng. Det mest kända går under namnet Fittja Boys. Gängen är löst sammansatta och illa organiserade men har ändå genom hot och våld lyckats skaffa sig en maktposition i norra Botkyrka.

Gängen har också använt hot och skrämselmetoder mot polisen. Följden blev att en rad av närpoliserna i norra Botkyrka sökte sig till andra jobb."


En inblick i hur det kan te sig ger också en notis i Metro dagen innan, den 2/12:

"Ungdomar försökte ta över förortscentrum

Tumult uppstod... i Flemingsbergs centrum. Några ungdomar gick fram till en väktare och sa att det var deras regler som skulle gälla i centrum. När väktaren protesterade och sa att det faktiskt finns lagar slog ungdomarna ned honom.

När polis kom till platsen hade fler ungdomar strömmat till... Polisen kunde genom att kalla på förstärkningar till slut skingra ungdomarna..."

Rolf Edin påpekar också något viktigt i sin Metro-kolumn den 6/12:

"Vi lever i ett samhälle där de kriminellas rättigheter och integritet är viktigare än brottsoffren. Där busarna hånflinande kan sitta och ljuga för polis, åklagare och rätt utan att det kostar dem någonting.

Jag tycker det är dags att införa att alla förhör som görs ska ske under ed. Sitter man i rätten och tar tillbaka vad man tidigare sagt åtalas man för mened."


 Se vidare:

Brottsbekämpning på Kuba