Farliga färdmedel

Vårt samhälle förändras. Färdmedel som tidigare var ofarliga - rulllstolar och rullatorer - tycks ha blivit farliga. Användade av sådana färdmedel eller hjälpmedel signalerar uppenbarligen sårbarhet och utsatthet. I Sverige frestas nu vissa tvåbenta varelser av detta, de ger sig på äldre och handikappade.

Varför? Vad är drivkraften?

Vad är det för människor? Hur har de kunnat förvärva en sådan moral eller brist på moral?

Vad utlöser dessa vidriga övergrepp? Är det behov av pengar eller är det ett behov av att skada andra människor, för att de är äldre eller svenskar? (Kanske en fråga för invandringsforskningen att ta sig an...)

Här två aktuella exempel:

 


Ur VLT den 16/12 -02:

"Två kvinnor, 90 och 82 år, blev i går bestulna när de var ute och gick med sina rollatorer. Polisen misstänker att det handlar om samma gärningsmän.

Det var i går vid 13-tiden som den 90-åriga kvinnan var ute och gick på en gata i centrala Sala. Plötsligt kommer två män fram och stjäl hennes väska. De försvinner snabbt från platsen till en väntande bil. En man i närheten blir vittne till stölden, och han tar upp jakten på gärningsmännen samtidigt som han kontaktar polisen."

Efter ett tag stannar dock flyktbilen, gärningsmännen kliver ur sin bil och går fram till vittnet. Däcken till hans bil skärs sönder.

"Ett zonlarm skickades ut, och i Uppsala fick polisen stopp på bilen. I den satt tre män och två kvinnor. Kvintetten fördes till polishuset i Västerås för vidare förhör.

Under tiden hade ett annat larm kommit till polisen i Västerås. En 82-årig kvinna i Avesta, även hon med rollator, hade också blivit bestulen."

Tillvägagångssättet var exakt detsamma och polisen trodde att det rörde sig om samma förbrytare

De båda kvinnorna blev chockade.

"De är skärrade, och upplever att de blivit kränkta. Dessutom oroar de sig för ekonomin, hur det ska bli inför julen nu när deras pengar har blivit stulna."

 


Ur Sydsvenskan, den 20/12 -02:

"...en 78-årig kvinna som gick med rullator i onsdags blev bestulen på 1 000 kronor när hon stod och tittade i ett skyltfönster på Mariedalsvägen,..."

" Eftersom tjuvarna också kom över hennes bankkort blev hon av med ytterligare cirka 10 000 kronor."

Detta "blev droppen" för Malmöpolisens spaningsavdelning, som konstaterat att denna typ av åldringsbrott nu inträffar dagligen i Malmö. Polisen satte in alla resurser och lyckades gripa tjuven och hans medbrottsling, som väntade i en bil. De två männen var 25 och 21 år gamla.

"21-åringen hade tagit sig till Sverige illegalt sedan han i november förra året sökte asyl men senare avvisades. 25-åringen som är landsman till 21-åringen sökte asyl genast när han greps."

Polisen misstänker de gripna för "fler av den senaste tidens många åldringsbrott".

Den ene brottslingen sökte alltså asyl efter åldringsrånet, han begärde skydd.

 


Sydsvenskans artikel tar upp även ett annat aktuellt fall:

"Ett annat brott mot en handikappad som upprörde polisen inträffade på Spångatan i torsdags. Då blev en 62-årig rullstolsbunden kvinna bestulen på 400 kronor av en man som först låtsades hjälpa henne inne i en affär. Han påpekade att remmen på hennes väska var sönder. Mannen följde sedan med henne ut ur affären varefter han slet till sig väskan, plockade ut pengarna varefter han lämnade tillbaka väskan.

Det kan tydligen vara nödvändigt att se upp med "hjälpande händer"...