Konst som vapen

"Konst vapen för utpressare". Så löd en rubrik i Sydsvenskan den 2/12 -01.

Det handlar om en okänd utpressarliga hotar att elda upp ovärderliga konstskatter från medeltiden om inte regeringen ändrar politik:

"AKBR, Antifascistiska kommittén för barnens rättigheter, vill att utländska fäder som blivit utvisade men har barn i Sverige ska få rätt att återvända."

"Gruppen tar på sig samtliga stölder av medeltida konstföremål ur kyrkor i Västernorrlands län sedan 1994. Och det är åtskilliga. Bara de senaste fem åren har 281 stölder skett i kyrkor i Västernorrland."

"Sedan 1994 har ett 30-tal tillgrepp av konstföremål skett, 15 av dem anses särskilt allvarliga. Men lika värdefulla föremål har även stulits från några kyrkor i Jämtland och Hälsingland."

Utpressarna hotar dessutom med att kidnappa statstjänstemän och att "fortsätta sabotageaktionerna" om kravet inte uppfylls.

"Ett utpressningsbrev från AKBR hittades redan i juni efter ett inbrott i Ragunda i angränsande Jämtland. Ett med betydligt mera uttalade hot kom till Sundsvalls tidning i september."

Polisen har inte mycket att gå efter, men konstaterar att många av kyrkorna ligger avsides. En del är bara öppna under sommaren och det är inte mycket tillsyn under resten av året. Ett mönster i den geografiska utbredningen talar för att den man söker kan finnas i Sundsvallstrakten.

 


Blågul kommentar

Ett uppslag för polisen kunde också vara att undersöka i vilka kyrkor det förekommit att man gömt så kallade flyktingar, dvs personer som fått avslag på sin asylbegäran.

Utpressarna ska rimligen sökas bland personer som kan tänkas veta var det finns kyrkliga värdeföremål och som misstycker till att utlänningar avvisas eller utvisas ur Sverige.