Körprov under hot

"UPPKÖRNINGAR STOPPAS EFTER BLODIG MISSHANDEL".

Så löd rubriken till en tidningsartikel i Skåne den 2/2 -03.Ur artikeln:

"Alla körkortsprov är tills vidare stoppade i Landskrona. Orsaken är att en 23-årig man som i torsdags missade uppkörningen för fjärde gången slog den 28-årige trafikinspektören blodig.

Först försökte 23-åringen hindra inspektören att skriva ut det negativa resultatet. När det inte gick tog han till handgripligheter.

Trafikinspektören tvingades blodig och med sönderrivna kläder åka till lasarettet. Han är nu sjukskriven och djupt chockad över vad som hänt."

Denna typ av händelser har förekommit tidigare.

"Den misshandlade trafikinspektörens chef Lars Andersson i Helsingborg berättar att problemen tilltagit de senaste åren.

- Just Landskrona har blivit en tuff och hotfull stad för oss inspektörer, säger Lars Andersson. Det uppstår ofta kulturkrockar då någon kör upp och till exempel ett gäng kompisar kommer för att stötta.

- Det verkar som man tror att det ska gå att hota till sig ett körkort. En förklaring är att vi har olika syn på vad det betyder att kunna köra bil.

- Kommer man från ett krigsområde där man kört med kulor vinande kring öronen och sedan blir kuggad för att man exempelvis kört för fort här, kan det nog kännas frustrerande. "

En faktor kan vara att man vant sig vid att få köra bil i Sverige:

"- Att utländska medborgare utanför EU/EES dessutom får köra bil i Sverige på sina hemlandskörkort i väntan på uppehållstillstånd och ett år efter, kan också göra det svårt att förstå varför man sedan inte blir godkänd.

Det sägs att även mutförsök förekommer?

- Ja, det stämmer, svarar Lars Andersson. Man blir erbjuden både vin- och whiskyflaskor. Vid ett teoriprov lade en elev upp åttatusen kronor på bordet för att jag skulle godkänna. "

Utöver "moroten" försöks det s.a.s. också med "piskan":

"Förutom direkta hot och överfall som nu i Landskrona, utsätts inspektörer även för hotfulla nattliga telefonsamtal. I Göteborg hävdar en inspektör att han blev kidnappad av en elev i samband med teoriprovet."

Vägverkets GD uttalar sig också om situationen:

"- Jag tycker det är fruktansvärt allvarligt och det är inte första gången det händer, säger han till Sydsvenskan. Det handlar om ett outvecklat förhållningssätt till våra förarprövare som jag tycker är bekymmersamt."

Så vad göra?

"- En möjlighet att komma till rätta med problemet är att resultatet meddelas när fler människor finns på plats, säger nn.

- Vi funderar också på larmknappar i bilarna. Men samtidigt bör man vara medveten om att de här hoten är väldigt koncentrerade till större städer och att förändringarna bör sättas in där. "

 


 

 Se vidare:

Asylsökande och bilar

Betyg, mutor och hot

Drabbade förare

Körkortsprov

Olycksförare