Tejprån

Svenska språkiet har nu berikats med ett nytt ord: "tejprån".

Ur Expressen den 5/1 -04:

"TEJPRÅNARNA SLOG TILL IGEN

Tre rån på åtta dagar. Brutala rån där beväpnade rånare hotat personalen, tvingat ned dem på golvet - och bundit dem med tejp. I går drabbades två Vivoanställda i Rinkeby."

Butiksrånen i Stockholm har blivit allt brutalare:

"Fler vapen används och rånarna binder oftare personalen."

Samtidigt har de blivit allt fler:

"Enligt Stockholmspolisen genomfördes 137 butiksrån under tiden augusti-17 december 2002. Samma period 2003 utsattes 178 butiker för rån. En ökning med 30 procent. Igår var det dags igen."

"De två städarna chockades svårt och fick föras till S:t Gö-rans sjukhus för vård."

Detta rån har likheter med två andra rån i Stockholmsregionen den senaste tiden:

"Den 27 december bakbands 19 anställda vid Ica Maxi i Alby. De tre maskerade rånarna använde tejp att binda personalen med. De var beväpnade med yxa och pistol.

I lördags natt, vid 23-tiden, slog två maskerade rånare till mot hamburgerrestaurangen Max i Vårby. Beväpnade med yxa tog de sig in i lokalerna, tvingade ned personalen på golvet och bakband dem med tejp..."

 


Ur Expressen den 27/12 -03:

"ISKALLA RÅNARE TEJPADE FAST 20 OFFER VID RÅN MOT ICA

Det blev en skräckfylld lördagsmorgon för personalen på Ica Maxi i Alby, sydväst om Stockholm. När de kom till arbetsplatsen väntade tre maskerade män med pistol och yxa på dem.

En efter en fick de 20 anställda armar och ben ihoptejpade och slängdes sedan in på lunchrumsgolvet, medan rånarna plockade på sig växelkassan."

Rånet genomfördes med systematik:

Rånet mot Maxi-butiken genomfördes tidigt på lördagsmorgonen mellan klockan sex och sju, drygt en en timme innan affären skulle öppna. Tre män i mörka rånarluvor och beväpnade med pistol och yxa hade gömt sig utanför personalingången, medan de väntade att någon skulle öppna för dagen.

När den första anställda anlände följde rånarna med in. Sedan väntade de tålmodigt innanför dörren, tog person efter person, tejpade ihop deras armar och ben och placerade dem i tur och ordning på golvet i personalmatsalen.

 

Männen muddrade även de anställda på deras mobiltelefoner, plockade i förbifarten åt sig butikschefens bilnycklar... "