Midsommar

Antag att du är svensk och vill fira medsommar på traditionellt svenskt vis: matjesill, färskpotatis och nubbe, midsommarstång och kanske t.o.m. sång om små grodor. Skulle du då kunna söka statliga bidrag för detta? Naturligtvis inte. Du skulle aldrig kunna komma på tanken att ens försöka. När du ska fira något, varje sig midsommar eller annat, står du självfallet själv för omkostnaderna.

Annorlunda är om du har t ex latinamerikansk bakgrund och vill ge ett midsommarfirande i Sverige ett latinskt stuk. Då kan du både söka pengar och får pengar, från skattebetalarna. Inte genom ett direkt beslut av skattebetalarna själva, men genom de anhängare av principen om "alla människors lika värde" som befolkar vår riksdag.

 


Från SD-Kuriren, den 25 juni 2004:
 
"Multikultur på midsommar

För anhängare av devisen multikultur bra, svenskhet dåligt, finns ett alternativ till den oroväckande svenskheten den kommande helgen: på Järvafältet i Stockholm anordnar Spånga Kultur- och Musikcentrum en "latinsk midsommar" för tolfte året i rad.

Det av offentliga medel understödda centret skriver i förra årets utskick om aktiviteten: 'Ännu en gång har Midsommar Latino bekräfta vara den traditionen som många talar om och som förstärkt för varje år som går.'
 
Förutom att berika svenska språket berikar man också den svenska helgdagen med bland annat uppträdanden av Latin Kings, salsa och chorizos istället för svensk mat, och utställningen Nerudas hus från Chile.
 
Kultur och Musikcentrum passar på att tacka massmedia för förra årets insats, då man märkte av
'det inflytande som massmedia har över folket. Intervjuer på tv och radio gjorde att flera besökare kom till Järva Folkets Park. Och det var människor som vanligtvisst inte skulle våga sig hit!'
 
Projektets hemsida www.midsommarlatino.nu förklarar de positiva effekterna:
'Midsommar Latino är ett klart exempel på lyckat arrangemang för integration och mångfald, detta har kunnat bevisas under de sista tolv år.'
 
Centret vill också tacka Kungliga musikskolan, Selam Music, dansgruppen Antawara med flera för deras stöd inför den annars så svenska dagen.

"
 


Vi går över till nämna webbsida, och finner:
 
"MIDSOMMAR LATINO 2004 "

"Sverige är idag utan tvekan ett mångkulturellt samhälle. Med alla goda insatser från olika håll finns det fortfarande mycket att göra. Midsommar Latino är ett klart exempel på lyckat arrangemang för integration och mångfald, detta har kunnat bevisas under de sista tolv år.
- Många pratar om integration, men få arrangemang lyckas så som Midsommar Latino -
 
Festival
Den trettonde versionen av festivalen Midsommar Latino 2004 blir en uppvisning av artister. Med varierande stilar, dans musik och som kommer att lyfta upp programmet på den stora scenen. Vi förbereder oss för att ta emot de bästa kulturrepresentanter av den latinamerikanska kontinent bosatta i Sverige och även artister från andra kulturer. Det blir en dag full av musik, dans, Works shop, konstutställning, hantverk och andra överraskningar!
 
Ladan
Blir den andra scenen och här bjuder vi på ett mer varierande program med musik och poesi med artister från alla breddgrader. Kvällen avlutas med "Klubb Tango". Vi är mån att bjuda besökarna på ett intressant program. Ladan förvandlas till en sagolikscen för varierande kulturutryckt!
 
Filmvisning
Teman är "Latinamerika idag". Åtta filmer visas under dagen, video och 16 mm, i samarbete med några latinamerikanska ambassader. Det är en serie av filmer om kultur och sociopolitiska aktualiteter i Latinamerika! ..."Ett pressmeddelande förtydligar:

"I dagens Sverige har var femte invånare utländsk bakgrund. I storstäderna och förorterna är det ännu fler, nästan var tredje. Nutida svenskar är en blandning av människor med olika rötter, som en midsommarbukett! .."
 
"Festival Midsommar Latino är inte annorlunda, exotiskt eller främmande. Vi vill inte vara ett reservat skilt från det svenska samhället. Vi firar midsommar ­ glädjens, ljusets och växlighetens högtid - som alla som bor i vårt nordliga land. Vi dansar visserligen inte Små grodorna runt midsommarstången, utan tango, salsa, marinera eller cumbia! Men vi upplever samma glädje! Vi äter inte surströmming eller sill och potatis utan "Sebiche" (råfisk), potatis a la huancaina, tacos, chorizos och piroger i stället. Vi har inte jordgubbar och grädde, utan smördegstårta, glasyräpple och andra bullar!
 
Under dessa förutsättningar ska vi i år fira den trettonde versionen av festivalen Midsommar Latino i den idylliska lantmiljön på gamla Eggeby Gård på Järva fältet mellan Tensta och Rinkeby! Här, bland gröna ängar, kör vi igång ett tio timmars hejdundrande musikprogram med etablerade artister som Javiera, Latin Kings och Salsa gruppen Calle Real! Men vi har också unga oprövade artister som Lowcura eller Nadia, alla med rötter långtifrån och med förhoppningar om att hamna i rampljuset i det nya landet. På Midsommar Latino finns det genuina mångkulturella Sverige som så många gärna pratar om men så få har upplevt."

 
"
I LADAN erbjuds först ett mer stillsamt program där vi blandar poesi och sång. Därefter, kl 19.00, sätter "Tango klubb" igång. Gruppen KRIMINAL TANGO med MIGUEL FERNANDEZ på bandoneon utlovar en oförglömlig Tango kväll!
 
På STORA SCENEN bjuder vi på; LATIN KINGS som uppträder för andra året i rad med heta sånger och förortsslang. LOWCURA (galenskap) ny, ung och ambitiös Hiphopstjärna som skriver egna texter, rapar på spanska och släpper sin första platta, "Callejero Puro", den 5 juni på Bar Brazil i Stockholm. NADIA, som med värme och sensualitet, ger röst åt sin kärlek för sitt assyriska folk och sitt land. CHAPEAUX DE GUINNÉE, unga dansare från Västafrika som till häftiga trumtakter för sin tradition vidare. ..."
 
 
"Tjänsteutlåtande
sid 1 (3) 2003-12-17 Dnr 662-494-2003

Kista stadsdelsförvaltning
I n t e g r a t i o n A r b e t s m a r k n a d K u l t u r
Handläggare: Christina Hermansson            Kista Stadsdelsnämnd Tfn: 08-508 01 108
Ansökan om bidrag för Festival Midsommar Latino
Förslag till beslut
 
1.                   Kista stadsdelsnämnd beslutar att bevilja
20.000 kr i bidrag till Festival Midsommar Latino 2004.
 
Elisabeth Törner Stadsdelsdirektör            
Carin Flemström
 
Chef för avdelningen
Integration Arbetsmarknad Kultur
 
Sammanfattning

Kultur & Musikcentrum ansöker om 50.000 kr i ekonomiskt stöd till Festival Midsommar Latino år 2004. Likalydande ansökan ställs även till Rinkeby och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltningar. Kista stadsdelsförvaltning är positiv till föreningens engagemang i det lokala kulturlivet och stödjer arrangemanget; dock med ett lägre bidrag än ansökan avser."

 


 

 Se vidare:

Lekpengar