Angrepp mot hjälp

 Ur Sydsvenskan den 12/10 -03:

"BRANDMÄN ATTACKERADE MED SLÄGGA

Några brandmän attackerades vid 19-tiden på söndagskvällen av ett ungdomsgäng på Hårds väg i Rosengård. När brandmännen tog plats i brandbilen efter att ha släckt en källarbrand i området träffades en bilruta av en slägga. Släggan kastades av någon i ett ungdomsgäng som befann sig precis bredvid bilen.

MALMÖ. En brandman satt vid fönstret där släggan träffade och hade kunnat skadas allvarligt om glaset krossats.

Polis kallades till platsen men ingen kunde gripas under kvällen eftersom många ungdomar var i rörelse och stämningen hotfull. Släggan beslagtogs av polisen.

Brandmännen som satt i brandbilen tog illa vid sig av händelsen.

- Det är inte första gången vi blir attackerade på Rosengård, sa en brandman."

 


Ur Sydsvenskan den 14/10 -03:

"VÅLD VARDAG VID HJÄLPINSATS

I söndags kastade någon en slägga mot en brandbil på Rosengård. För ett par veckor sedan vandaliserades en polisbil, en väktarbil och en bil som tillhörde en parkeringsvakt i samma stadsdel. Hot, trakasserier, våld och skadegörelse har blivit vardag för uniformerad personal som arbetar i Malmö och i synnerhet i delar av Rosengård.

Efter att ha uppfattats som medborgarnas vänner och beskyddare behandlas plötsligt många uniformerade yrkesutövare som samhällets fiender."

"Efter bland annat moskébranden, då brandmännen var hårt ansatta av uppjagade åskådare, har Malmö brandkår inlett ett långsiktigt arbete för att skapa en trygg miljö för brandmännen och samtidigt öka förståelsen för deras arbete, framför allt på Rosengård"

Hot och våld mot ambulanspersonalen är inte vanligt, men det har ökat. Detta uppger Björn Jadeland, ambulanssjuksköterska:

"- Personalen har utvecklat en tolerans mot sådana företeelser och har inte rapporterat allt, säger han. Men nu har vi tagit fram en ny blankett där allt som händer ska rapporteras. Vi vill ha noll tolerans mot hot och våld."

 "Poliskommissarie Bertil Mårtensson, stabschef för polisområde Malmö, säger att hot och våld mot poliser förekommer i hela Malmö.

- Men vandalisering av polisens och annan uniformerad personals fordon är ett utpräglat Rosengårdsproblem, säger han. Och det är ett problem som har ökat på senare år.

Det har gått så långt att polisen ibland gör utryckningar till Rosengård med två fordon. Poliserna i det ena fordonet gör själva ingripandet, poliserna i det andra ser till så att bilarna inte blir vandaliserade."

 


 Se vidare:

Ambulanspersonal rustas