Ambulanspersonal rustas

"Ambulanspersonal överfölls. Vilt slagsmål i centrala Stockholm."

Så löd en tidningsrubrik i september -03

"Ambulansmännen hade räknad med att hjälpa en skadad person. I stället tvingades de försvara sig med knytnävarna i ett vilt slagsmål.

- Det var ett riktigt slagsmål. De försökte försvara sig mot gänget så gott det gick, säger Claes Hedbom, inre befäl vid polisen i Norrmalm i Stockholm.

Överfallet inträffade på lördagseftermiddagen. Ambulansen skickades ut efter ett larm om en skadad person som låg på Norra Bantorget i centrala Stockholm.

- De blev kallade dit men hittade ingen skadad. I stället stod ett gäng på 8-9 personer där som började hänga på ambulansbilen, säger Claes Hedbom.

- När de blev tillsagda att gå så gav man sig på ambulanspersonalen.

Slagsmålet slutade med att polis ryckte in och två män, 26 respektive 43 år gamla greps."

Vilka var dessa våldsfigurer? Det framgick inte av tidningsnotisen, men TV3-programmet "Efterlyst" hade den 15/9 information kring detta:

"Här i parken på Norra bantorget anfölls de båda ambulansmännen.

På lördag eftermiddag den 30 augusti rycker en ambulans ut efter att man fått ett larm om att en person ligger medvetslös i parken på Norra bantorget. Men när de kommer till parken hittar de båda sjukvårdarna ingen skadad man. Däremot sitter en grupp på omkring femton personer, alla med afrikanskt ursprung, i parken och dricker öl.

När en annan man kommer fram till ambulansen och pratar med föraren går en person ur gänget fram till mannen och börjar, av okänd anledning, knuffa på honom. Ambulansföraren kliver ur bilen och försöker sära på de båda männen. Den första mannen springer därifrån medan föraren håller fast den andre. Då tänder resten av gänget till och börjar röra sig mot ambulansföraren i en halvcirkel. Denne släpper då mannen och rör sig mot ambulansens bakdel, men det räcker inte."

"Snart börjar 5 -6 personer slå och sparka på föraren. När de fått ner honom på marken tar en av männen sats och försöker hoppa på hans huvud, men föraren lyckas rulla undan i sista sekunden. Den andre ambulansmannen hoppar ur och försöker stoppa misshandeln, men blir då också misshandlad. Till slut lyckas de båda ambulansmännen ta sig därifrån och springer bakom en mur. Männen står kvar en stund och tittar på varandra innan de skingras.

Två av de mest aktiva greps senare under dagen. Men den man som startade bråket är fortfarande på fri fot. Han hade vid överfallet på sig en mörkgrön jacka och svart baseballkeps. Enligt vittnen kallas han för Affie och kommer från Somalia."

Tidigare har ambulansmän attackerats både i Gårdsten i Göteborgsområdet och i Oxelösund. Utvecklingen har lett till att ambulanspersonalen utrustas med skyddsväst. Aftonbladet:

"Göteborg först med skyddsväst i ambulanser

Ambulanspersonalen i Göteborg har utrustats med skottsäker väst.

Handskar som klarar knivhugg och överfallslarm står också på listan, uppger Ekot.
Bakgrunden är en rad incidenter där ambulanspersonal attackerats och skadats i samband med en utryckning."

"Enligt Lennart Johansson, som leder ambulansernas hot- och våldgrupp i Göteborg, funderar man också på att ge personalen personliga överfallslarm och knivsäkra handskar.

Även ambulanspersonal i Stockholm kan komma att få den här typen av skyddsutrustning. .."