Korrekt i Kungsmarken

"NU FLYTTAR JAG TILL STAN", så löd en tidningsrubrik i Sydöstran oktober 2003. Det handlar om bostadsområdet Kungsmarken i närheten av Karlkrona i Blekinge:

"70-årig man nedslagen och rånad i Kungsmarken. 60-årig man slogs ner av ungdomsgäng. Äldre man rånad på plånbok och mobil. Polisen varnar: gå inte ensam över grönområdet mellan Kungsmarksplan och Kungsmarken."

Enligt artikeln har situationen i Kungsmarken blivit allt värre:

"John som blev rånad strax före jul säger:

- Jag vågar inte gå ut efter mörkrets inbrott. Nu ska jag flytta in till centrum.

Våldet har accelererat i bostadsområdet Kungsmarken. Det som en gång var tänkt som en idyll har blivit ett fängelse för många äldre.

Ungomsgängen spelar högt och sprider skräck i området."

John ger sin berättelse om hur han blev brutalt nedslagen, misshandlad och lämnad åt sitt öde i en backe:

"- Det var en fruktansvärd upplevelse. Ungdomarna stod och lurpassade i ett buskage. Plötsligt kommer det fram en yngre man och trycker en kniv mot min hals. De var ute efter pengar. Så dyker det upp ytterligare en och tar tag i mig bakifrån om halsen och drar ner mig mot marken.

När John väl fallit omkull kommer en tredje och alla börjar sparka John över hela kroppen. Så får han ett knytnävsslag i ansiktet så att glasögonen trycks in och krossas."

Förövarna åkte denna gång fast, John kunde peka ut dem vid en fotokonfrontation hos polisen. I våras fick de sina domar. Det var barn - två 14 år gamla och en 15 år!

"John fick allvarliga skador och kunde inte gå ut på fjorton dagar.

- Rädslan sitter fortfarande i. Jag går bara ut när det är ljust och har jag varit inne i centrum tar jag aldrig sista bussen hem. Det får bli taxi eller också får någon bekant köra.

När John ska gå till butiken tar han inte heller vägen nedför backen. Han går inte heller över grönområdet, där flera äldre blivit rånade.

- Jag går hellre omvägen förbi husen och vägen ner. Här är det trafikerat hela tiden och folk i rörelse."

Karlskronahem har satsat på renoveringar och fin utemiljö i Kungsmarken, men det tycks inte hjälpa. John tycker att bostadsföretaget har en otacksam uppgift:

"Johns bil står sedan länge parkerad på annat håll.

- En morgon, när jag kom ut var alla fyra däcken sönderskurna. Precis som på ett 20-tal bilar till."

Polisen gick den 8/10 -03 ut och varnade i en artikel i Sydöstran:

"Gå inte ensam över grönområdet mellan Kungsmarksplan och Kungsmarken!

Två dagar tidigare hade en 56-årig man blivit stoppad av ett gäng ungdomar som gav sig på honom med sparkar och slag. När han låg på marken fortsatte misshandeln.

Affärsverken som har jobbare igång med fjärrvärmeanläggningen har hotats och efter ett stormöte får ingen arbeta ensam i sin grävmaskin."


Rubrik i Sydöstran den 20/10 -03: "VI MÅSTE KÄMPA MOT RASISMEN

Polisinspektör Lennart Hansson, tillika Hyresgästföreningens ordförande, förklarar vad som är problemet:

Kungsmarkens största problem är rasism och främlingsfientlighet. Det är det vi kämpar emot."

Sydöstran reporter, på besök i Kungsmarken en fredagskväll mötte ungdomar, gamla och medelålders människor. De talade om hur "några enstaka personer, på drift, förstör för alla."

"­ Det handlar fortfarande om cirka fyra ungdomar som inte följer några regler. De ger sig på gamla och försvarslösa och våldet är otäckt. Men de finns även sådana personer i exempelvis Rödeby. Här i Kungsmarken förstoras problemen och utnyttjas av rasisterna till att sprida sin propaganda, säger Lennart Hansson."

Detta är inte ett invandrarproblem, utan ett samhällsproblem! Det kan ta upp till sex månader att få en tid till ungdomspsykiatrin. Ungdomar under 18 år döms mycket sällan till fängelse."

På tidningens promenad medföljer Peter Kjällkvist, som arbetar med integrationsfrågor vid Region Blekinge:

"Han pekar ut de områden där insynen är dålig, där belysningen är svag och buskagen höga.

Det här inbjuder till överfall säger han."

 Framme vid idrottsplatsen möter de ett gäng killar som är "ute och vandrar":

"De berättar att de tillhör dem som det skrivits mycket om. Lennart Hansson bekräftar senare att någon av dem varit med om brott. Det är helt unga killar, strax under 15 år. De berättar att de inte har något att göra. Fritidsgården har stängt efter vandalisering."

 Lennart Hansson anser inte att ungdomarna skulle dra omkring i brist på sysselsättning:

"Det handlar inte om att det saknas pengar eller resurser. De problem som finns här består av ett ytterst fåtal individer som är helt ute och reser. Det finns ingen styrsel på dem. De begår svåra kriminella handlingar, men är under 15 år. De ger sig på äldre och försvarslösa. Men de finns inte bara här. De finns i lika hög grad i Lyckeby och Rödeby och det är inte bara invandrare utan även svenskar som ingår i den gruppen, säger Lennart Hansson med kraft.

Han har ingen lösning på problemet. Det ligger nu på socialens bord. Men än har inget radikalt gjorts."


 Se vidare:

Mors brev till kommunalråd