Vem ska bestämma?

Under hösten -99 flimrade det till i TV-nyheterna (tyvärr har vi inget tidningskipp att citera från) om situationen på en skola i Södertäljetrakten.

Rektorn, en ganska ung kvinna, hade bestämt sig för att de ordningsregler som fanns på skolan också skulle efterlevas. Vid brott mot reglerna skulle de som gjort sig skyldiga till detta få märka av sanktioner, t ex förbud mot att uppehålla sig i vissa utrymmen i skolan.

Detta resulterade i att rektorns bil blev utsatt för skadegörelse. Det ledde också till att hon blev beskjuten - en luftgevärskula gick igenom fönstret till rektorsexpeditionen.

Med andra ord fanns det en grupp elever som inte accepterade att vuxna försökte bestämma på skolan. Dessa elever ville bestämma.


Ett liknande exempel inträffade vid en skola i Göteborg i somras.

En artikel i Lärarnas Tidning nr 17/99 skriver om läraren Greger Mossberg på Bergsjöskolan som bevittnad en stöld av en bildskärm i skolan. Då han mött de elever som bar iväg med skärmen rapporterade läraren detta till polisen. Detta fick tjuvarna klart för sig, och:

"...ringer det på hans dörr. Han öppnar och känner igen en av killarna från kvällen innan. Pojken har sällskap av tre kompisar. Greger får ta emot slag och blir knivskuren. Han lyckas ta sig ut i trappan och larmar grannar med rop på hjälp."

"Två av pojkarna som dykt upp i Gregers hall åtalas i tingsrätten för stöld alternativt häleri, grov misshandel, grovt hemfridsbrott och övergrepp i rättssak.

Men det enda tingsrätten anser bevisat är att Greger Mossberg misshandlades kvällen efter sin polisanmälan. De två ungdomar han kände igen i sin tambur ges alibi av flickvänner och föräldrar. Greger Mossbergs skadeståndsanspråk ogillas.

Segerjubel bryter ut bland ungdomar i rättssalen när domslutet läses upp."

Den misshandlade läraren mår naturligtvis dåligt, och tvingas sjuksskriva sig. Ja, hela lärarkåren mår illa och skolan stängs ett tag, för att man ska kunna smälta vad som hänt.

"Bergsjöskolans rektor Håkan Sjöqvist säger:

- Många i personalen tyckte efter domen att lagarna är orättfärdiga. Vi blir åtalade om vi tar en elev i armen, men om ungdomar åker hem till oss och närmast skär halsen av oss händer ingenting.

Håkan Sjöqvist ser det som en risk att själva grunden i skolans arbete med att inpränta vad lag och rätt och en rättsmedvetenhet betyder slås sönder.

- Frågan om rätt och fel är uppe i stort och smått, i den dagliga undervisningen och när konflikter i skolan ska redas ut.

- Vi anser väl allmänt att tingsrätten gått på fejkade alibin och varit väldigt naiv."


 Se vidare:

Vem ska be vem om ursäkt?

Vuxenvandring