Frankrike:

Mot illegal invandring

Frankrike har mellan 200 000 och 300 000 illegalt invandrade. Tidningsrubriker talar nu om en "skärpt fransk ton".

Ur SvD den 13/5 -05:

"En särskild immigrationspolis och en myndighet mot illegalt arbete är den franska metoden att ta itu med den olagliga invandringen. Förslagen kommer bara två veckor före folkomröstningen om EU:s konstitution.

Inrikesministern vill också skapa en särskild polisstyrka, som enbart ägnar sig åt att avslöja flyktingsmugglarligor och åt att föra illegala invandrare ut ur landet.

- Det krävs att vi är ytterst stränga och bestämda. Vi står inför en maffialiknande situation och då är det fasthet som gäller, sade den franske inrikesministern Dominique de Villepin i en intervju i dagstidningen Le Figaro, där han presenterade sin plan för att minska antalet olagligt invandrade."

Ministern räknar med att cirka 20 000 illegala invandrare kommer att utvisas från Frankrike under resten av år 2005.

"Spanien har bestämt sig för en massamnesti för gruppen av illegala invandrare. Frankrikes inrikesminister tror avfädar en sådan åtgärd:
- Tidigare massamnestier 1981 och 1987 blev misslyckade, sade de Villepin. Det har bara lett till en ny våg av invandrare."

Åtgärderna får genast kritik:

"Inrikesministerns nya åtgärder väcker också kritik från Ligue des Droits de l"Homme, Förbundet för mänskliga rättigheter.

Inrikesminister de Villepins plan bygger på de kraftfulla insatser som vidtogs av hans företrädare Nicolas Sarkozy. de Villepins åtgärder innebär bland annat att äktenskap mellan utlänningar och franska medborgare inte självklart kommer att accepteras.
'En åklagare kommer noga att kontrollera att äktenskapet är äkta', sade inrikesministern.

Enligt de Villepin blir det i fortsättningen svårare för en utländsk medborgare att få visum till Frankrike."