Frankrike:

Förbudskrav

I Frankrike kan bärande av slöja i offentliga lokaler snart komma att förbjudas. Det finns en bred uppslutning bakom krav om detta. Om detta skriver Aftonbladet den 8/12 -03:

"'Lagstifta bort islamisk slöja i offentliga lokaler!' Det vädjar i dag flera franska filmstjärnor till president Jacques Chirac. Det lutar åt att presidenten följer deras uppmaning. Drygt 60 franska kändisar, däribland filmstjärnor som Isabelle Adjani, Emmanuelle Béart och Isabelle Huppert tar i dag strid mot slöja. Även modedrottningen Sonja Rykiel har skrivit under uppmaningen som publiceras i franska Elle i dag."
 
Filmstjärnorna anser att slöjan legitimerar ojämlikhet mellan könen. De skriver:

"Att acceptera den islamiska slöjan i skolor och offentliga lokaler är ett sätt att legitimera en synlig symbol för kvinnans underkastelse."

AB-artikeln fortsätter:

"Enligt en opinionsundersökning som publicerades i går är 57 procent av fransmännen positivt inställda till lagstiftning mot religiösa förtecken i skolan.

Även organisationer som SOS-Rasism har uttalat sig för en lagstiftning."

"Det var president Jacques Chirac själv som satte ny fart på debatten när han i somras tillsatte en speciell kommission. Den skulle utreda statens roll gentemot religiösa förtecken. På torsdag överlämnar kommissionen sin rapport. Då väntas, enligt många bedömare, president Chirac annonsera en lagstiftning mot slöjor."