Frankrike:

Oro

Från SR:s webbsida den 15/9 -06:

STOR ORO EFTER TERRORHOT I FRANKRIKE

I Frankrike växer oron för att stå på tur för ett islamistiskt attentat efter Madrid och London. På en video från terrornätverket al-Qaida har Frankrike pekats ut som ett mål för terroristerna och man har också pekat ut vilka som borde utföra attentatet.
 
En fransk tv-reporter säger att budskapet är helt klart för de franska antiterroriststyrkorna. al-Qaida manar till heligt krig i Europa och i synnerhet i Frankrike.
 
Terroristledaren al-Zawahiri hävdar på videon att de algeriska militanta salafisterna anslutit sig till al-Qaida-nätverket och han manar de att åsamka Frankrike smärta och sorg."

175 personer har under de senaste fem åren granskats som möjliga terorister och av dessa har 71 utvisats från Frankrike.
 

"Men fransk polis oroar sig förmodligen allra mest för de drygt 2 600 fångar, som släppts i Algeriet sedan i våras i en allmän amnesti. Den algeriska regeringen Bouteflika vill nämligen inte berätta vilka som nu är på fri fot. Sannolikt finns de bland de frigivna många terrorister, säger författaren Mohamed Safoui intervjuad av tv-kanalen LCI.
 
- De är uppretade över att Frankrike var med och bromsade islamiseringen av Algeriet, säger Safoui. Annat som provocerar al-Qaida är förbudet mot slöja i de franska skolorna och de franska insatserna för fredsstyrkor i Libanon.

Inrikesminister Nicolas Sarkozy sa i tv på onsdagskvällen att regeringen bedömer hotet mot Frankrike som stadigt och allvarligt."