Nationella partier inom EU

Från SR:s webbsida den 2/11 -06:

"Högerextrema kan få mer makt i EU

När Bulgarien och Rumänien blir EU-medlemmar 1 januari 2007 kan det leda till att högerextremister stärker sina positioner i EU-parlamentet. Då kan partierna bli tillräckligt många för att bilda en egen partigrupp."
 
"Om de högerextrema krafterna samlar tillräckligt många parlamentariker så kan de för första gången i Europaparlamentets historia bilda en gemensam partigrupp. Då får de mer inflytande än de har nu som enskilda ledamöter utan grupp. De får fler platser i de mäktiga utskotten, mer talartid och 50 000 euro, drygt 450 000 kronor, per medlem i bidrag."
 
"Det är ultrahöger och högerpartier från bland annat Belgien, Frankrike, Italien, Österrike, Polen och Tjeckien som nu försöker komma överens om en politisk bas för en gemensam partigrupp i Europaparlamentet.
 
Enligt nyhetsbyrån Reuter är det det belgiska högerextrema partiet Vlaams Belang och det franska Front National som leder förhandlingarna.
 
Partier som deltar är det italienska främlingsfientliga Lega Nord, Alliansen för Österrikes framtid och ett av de polska regeringspartierna, det polska Familjepartiet."
 
" Det belgiska högerextrema Vlaams Belang har redan uttalat sig segervisst och har dragit upp riktlinjerna för gruppens politiska program: kamp för nationell suveränitet och stopp tills vidare för invandringen till EU, framförallt från muslimska länder."