Australien:

Kultur inget försvar


Från Sydney Morning Herald, mars 2004:
 
Tre pakistanska gängvåldtäktsmän som riskerar livstid i fängelse bad i går domaren om nåd, medan de åberopade kulturskillnader som hade lett till den brutala attacken, samt sin omognad och problem för deras familjer om de skulle få fängelse.
 
Men domaren Brian Sully sade att "kultur eller ej" var det nödvändigt att skicka en stark signal till andra unga män att sådana fruktansvärda sexualbrott mot kvinnor inte kommer att tolereras i ett modernt samhälle.
 
Andrew Haesler, försvarare för en av de åtalade, känd som MMK, 17 år, sade att hans klient var omogen och hade bott i Australien i två år utan sitt hemlands "stränga gränser".
 
Men domare Sully sade att brottet inte kunde avfärdas som "ungdomlig obetänksamhet som har gått snett på något sätt".
 
"Vare sig han är sexton år eller ej, är det som han gjorde ett absolut avskyvärt beteende, det är beteende som en vuxen gör" sade han. "Man måste markera en gång för alla att, kultur eller ej, var han än kom från, hur gammal man än är, så kan detta inte tolereras i ett modernt samhälle."
 
Fyra män, av vilka fyra är bröder, befanns förra året skyldiga på nio punkter av grova sexuella övergrepp i grupp - vilket maximalt medför livstid - på två flickor, 16 och 17 år, i brödernas hem i Ashfield den 28 juli 2002.
 
Flickorna våldtogs upprepade gånger, hotades med knivar och skjutvapen och en fick höra att den andra hade dödats för att hon gjorde motstånd mot sina angripare. Inga namn på männen kan publiceras eftersom de yngre bröderna, MMK och MRK, 18, var under myndighetsåldern vid tillfället. En annan man, känd som RS, är 25 år.
 
Två av männen, kända som MSK, 25, och MAK, 23, snyftade öppet i rätten, medan de vidhöll att de var oskyldiga och tiggde om en "ny chans".
 
Bröderna företräder sig själva eftersom de tror att en anti-muslimsk konspiration har förhindrat en rättvis prövning. Deras far, som är praktiserande läkare, sade till rätten att de borde bli ursäktade eftersom de "inte kände till kulturen här i landet ".