Vad säger Orback?

Regeringens Jens Orback försäkrade den 7 juli danske Sören Espersen, folktingsledamot och ledamot av Nordiska Rådet, att vår regering ser mycket allvarligt på politiska övergrepp, ägnade att tysta kritiker.

"KOMMUNPOLITIKER ALVARLIGT MISSHANDLAD

Alexander Alexandersson, ordförande i Sverigedemokraternas kommunförening i Kristinhamn och ersättare i Kristinehamns kommunfullmäktige, utsattes under måndagskvällen för allvarlig misshandel av fem okända gärningsmän. De kommentarer som våldsmännen fällde under misshandeln klargjorde att motivet till överfallet var politiskt.

När misshandeln avslutats hotade gärningsmännen också med att dränka den då orörlige Alexandersson i en närliggande damm. Alexandersson vårdas fortfarande på sjukhus där han bland annat har opererats för sitt under misshandeln avsparkade korsband.

Överfallet på Alexandersson är bara det senaste i raden i den våldsvåg som drabbat Sverigedemokraterna under året. Alexandersson deltog själv när en middagsbjudning utanför Växjö, för mindre än två månader sedan, attackerades av maskerade vänsterextremister beväpnade med bland annat yxor, järnrör och tårgas. Den gången skadades 18 Sverigedemokrater, varav en mycket allvarligt.

I januari slogs Sverigedemokraternas nuvarande ungdomsordförande blodig, då ett medlemsmöte i Stockholm attackerades av vänsterextremister. I mars attackerades ett partistyrelsemöte på Scandic Hotel i Helsingborg med stenar och flaskor av maskerade vänsterextremister och partiets tillträdande ordförande i Sandviken fick sitt hem vandaliserat. I maj fick en ledande företrädare för partiets ungdomsförbund i Växjö sin bil vandaliserad och under Almedalsveckan i Visby blev tre medlemmar i ungdomsförbundet överfallna av ett tiotal vänsterextremister beväpnade med batonger och tårgas och fick föras till sjukhus i ambulans.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är skakad av det som inträffat och riktar hård kritik mot de etablerade partierna för att de inte fördömer våldet:

- Det som hänt Alexander är fruktansvärt. Dessa våldsamheter med politiska förtecken har avlöst varandra sedan i vintras. Tendensen är tydlig. Våldet ökar och vi kan knappast räkna med att det blir bättre ju närmare valet vi kommer.

- Sverigedemokrater tycks ha blivit allmänt villebråd. Man kan använda våld mot oss utan att riskera vare sig straff eller fördömanden. Från regering och riksdag hörs inte ett ljud, trots att det politiska våldet är en angelägenhet för alla demokratiska partier."


 Se vidare:

Danskt intresse

Regeringssvar