Wachtmeister 2

Ian Wachtmeister fick den 22/8 -02 in ett andra inlägg i SvD, som svar på Tamas' påhopp.

Några citat:

"Ett av huvudargumenten var ... att varken politiker eller journalister gör sina jobb utan sitter i samma salonger och tycker samma saker. Och - vilket är ödesdigert i en demokrati - inte kan, vill eller vågar ta upp de frågor som ställs av folket.

Obekväma och angelägna frågor, avfärdas förfärande ofta..."

"Ett faktum som tål att upprepas gång på gång är att det är skillnad mellan invandrare och invandringspolitik. Det tycks som om de flesta i Sverige nu medger att invandringspolitiken varit misslyckad. Somliga skulle säga katastrofal. Det betyder att politikerna gjort fel, men inte att det är fel på invandrarna som spelar efter de regler som politikerna satt upp (t ex bidrag, men inte arbete) och förvisso inte på svenskarna som sett vart politiken barkat hän."

"Ett kännetecken på den svenska politiken har länge varit att inte agera snabbt nog, att aldrig stämma i bäcken. Ej heller i ån. Uppvaknandet brukar ske en bit ut i Östersjön under flera meter vatten. Där bubblar debatten igång med käcka förslag som att "vi måste sätta oss ner och ta itu med denna fråga" (sätta sig upp vore riktigare - det gör man nämligen när man legat och sovit).

Antag att denna serie på Brännpunkt om invandringen hade presenterats för 15 år sedan. Eller att Leijonborg uttalat sig 1991 i stället för i dag. Problemen och motsättningarna i Sverige hade varit avsevärt mindre i dag, vågar jag påstå. Flera meddebattörer har efterlyst fakta om vad som skett och trender som visar vart vi är på väg. "

" Hans-Göran Myrdal menar den 17 augusti att utvidgningen av EU sannolikt kommer att leda till en omfattande folkförflyttning inom Europa. Jag delar hans avståndstagande från Svenskt Näringslivs i mitt tycke naiva idé om att företagen plockar anställda var de vill (i stora mängder) och att de sålunda ska lämna landet om de tappar jobbet. Vem säger att de gör det? Och systemet är som Myrdal påpekar, öppet för missbruk och fingerade anställningar.

Vi måste först åtgärda den enorma arbetskraftsreserv som finns i form av 100000-tals invandrare som lever på bidrag. Här delar jag för ovanlighetens skull LO:s och Göran Perssons uppfattning. Även om de problem vi försatt oss i hade kunnat undvikas, så är de en del av vår nya verklighet. Om inte de nya svenskarna får arbete - i stor omfattning - kommer det känsliga läget mellan gamla och nya svenskar att förvärras. Så hur mycket har invandringspolitiken (ansvaret vilar lika mycket på borgare som på socialister) hittills kostat i det lilla landet med 150 hemspråk? Jag har aldrig hört belopp under 200 miljarder (!) från dem som objektivt forskat i frågan."