Arlanda

Vad betyder Sveriges inträde i Schengenavtalet (sedan den 25/3 2001) konkret? En bild av detta ges i en artikel i SvD den 12/7 . Rubriken lyder "ARLANDAS GRÄNSKONTROLL LÄCKER SOM ETT SÅLL" .

Av artikeln framgår att flera tusen passagerare som borde ha visat pass har släppts in i Sverige utan att visa sina handlingar:

"...Dagligen har hundratals passagerare missats i polisens kontroll. Antingen har fel passagerare krävts på pass eller så kontrollerades aldrig de som skulle bli det."

"Den senaste veckan har passagerarna på minst tre flygplan från länder utanför Schengen aldrig nått polisens kur. Vid ena tillfället körde busschauffören resenärerna till fel gate och de släpptes direkt in i Sverige, trots att planet kom från S:t Petersburg. Polisen betraktar flygplan därifrån som högriskflighter
med anledning av människosmuggling och den organiserade brottsligheten. "

Bagagelastare och busschaufförer avgör vilka flighter som ska kontrolleras, konstaterar en ansvarig för pass- och gränskontrollen hos Arlandapolisen.

"På flighter från ett Schengenland hänvisas resenärerna till vänster och rakt ut till flygplatsens utgång utan att behöva visa handlingar. På flighter från ett icke-Schengenland ska passagerarna gå till höger för passkontroll och sökning i databasen innan de släpps in i Sverige. Men ofta är det fel dörr som
öppnats. Irriterade norrmän har då krävts på pass samtidigt som ryssar gått rätt ut utan att visa handlingarna.

- För till exempel ryssarna kan det ställa till problem. De kommer hit med visum. Om de inte får en inresestämpel kan de anklagas för att rest till Sverige illegalt, bara för att de kördes till fel utgång på Arlanda, säger Patrik Engström vid Rikskriminalpolisen."