Krogskjutningar

Ur Dagens Nyheter den 15/2 -04:

"EN DÖD OCH FLERA SKADADE I ÅR I KROGSKJUTNINGAR

Vapen, droger och krogköer bildar en dödlig kombination. Sedan förra vintern har nio krogentréer beskjutits. I skottlinjen står ordningsvakter och oskyldiga gäster."

"Stureplansmorden 1994, då fyra personer sköts till döds, var länge ett tragiskt undantag i krogvärlden. Men sedan förra vintern har en våg av nya dåd sköljt över Sverige..."

En polisinspektör säger:

"Unga killar som inte får komma in på krogen spelar hela tiden på vapenhot och tidigare skjutningar. Ordningsvakterna får ofta höra 'nu går vi till bilen',.."

"Parkerad runt hörnet är bilen ett lättillgängligt vapenförråd som polisen inte får söka igenom, annat än om det uppstått en konkret brottsmisstanke. Men innan någon hunnit uppfatta vad som är på väg att ske kan tjafsandet i krogkön ha övergått i mord eller mordförsök. "

Ett sådant tillfälle var natten till den 6 juni 2003:

"Ett gäng killar från Södertälje - varav flera kriminellt belastade - hade festat hemma till långt efter midnatt och sen tagit sina bilar in till Stockholm. I dörren till Berzelii Bar på Hamngatan, något kvarter från Stureplan, blev det stopp. Ordningsvakterna misstänkte att några av killarna var drogpåverkade. Andra nekades att komma in för att de var klädda i träningskläder.

Obemärkt gick en 30-årig kille ur gänget nerför gatan till en av bilarna. Minuterna senare kom han tillbaka med en niomillimeterspistol av modell Colt Government nedstoppad i byxlinningen. På några meters avstånd sköt han en svärm av skott rakt mot entrén. Som genom ett under undgick såväl entrépersonal som gäster att träffas."

Vad kan vara förklaringen till dessa incidenter?

"Lättheten att få tag på skjutvapen räcker ändå sannolikt inte för att förklara det ökade antalet skottlossningar. En annan viktig faktor är, enligt flera av dem som DN pratat med, kroglivets allt större betydelse som arena för kriminella. Den som släpps in befäster sin framgång. Den som får nej i dörren är en förlorare."

"Alkohol och droger framstår också som den tredje viktiga faktorn vid sidan av vapentillgång och känslan av förnedring."

" - Alla som jag vet gjort extrema grejer med vapen eller misshandlat någon riktigt grovt har varit drogade. Med droger finns inga spärrar, säger Markus, som använt bland annat hasch och Rohypnol."

"- Det har liksom blivit mode bland kriminella att vara galen och göra så sjuka saker som möjligt. Folk säger jämt 'han är helt galen, cool kille!'."

Ingenstans i artikeln ges någon upplysning om huruvida någon enda av dessa coola krogkö-beskjutare varit etnisk svensk.


 Se vidare:

Krog påkörd