En komplikation: Saar-omröstningen 1935

Tyska folket röstade fram Hitler, men inte av ondska. Det var helt vanliga människor, som ville väl - ändå blev det fel. Så har Blågula Frågor tidigare skrivit.

Detta utgör dock en förenkling, som Saaromröstningen 1935 visade. Där visste man en hel del om förtrycket, men det var annat som man tyckte var viktigare. Problemet var inte direkt ondska, men väl egoism och kortsiktighet, dumhet och likgiltighet.

Jan Myrdal skriver om denna Saaromröstning i Aftonbladet den 8/2 -00:

 


"Ty vad som i den nuvarande hollywoodiserade historieskrivningen ljugs bort är att Hitler som år 1933 inte hade en majoritet bland tyska folket med sig redan två år senare fått en överväldigande majoritet bakom sig."

"Den 13 januari år 1935 genomfördes allmänna, fria och hemliga val under internationell kontroll i Saar. 97,9 procent av de röstberättigade röstade. Av dessa röstade 90,36 procent för Hitler; för omedelbar anslutning till Tredje riket.

DET HADE FUNNITS ett alternativ i valet; att skjuta upp återföreningen i väntan på en demokratisering i Tyskland och under mellantiden behålla de borgerliga demokratiska fri- och rättigheterna i ett fristående Saar. Det stöddes av alla dåtida demokrater, av socialdemokrater och kommunister och av snart sagt hela den internationella opinionen bland författare, konstnärer och andra intellektuella.

Koncentrationslägren var kända, inte bara i Tyskland; de beskrevs i tidningar och böcker och på möten. Till och med jag kände till dem som sjuåring i Sverige! I Saar fanns icke en enda väljare som inte kände till lägren, som inte visste att borgerliga demokrater, socialdemokrater och kommunister fängslades, att kommunister avrättades med bila, att judar förföljdes. Och att Hitler i juni 1934 helt utan domstol och lag rensat upp bland de oppositionella i de egna leden och i kallt blod mördat dem. Därtill kände man till alla de småskuret reaktionära åtgärderna mot kvinnornas likaberättigande, mot yttrandefrihet och tryckfrihet och visste hur kulturlivet lamslagits."

Ändå röstade, konstaterat Myrdal, nittio procent för Hitler. Varför?

"Hitlers arbetsmarknadspolitik ger svaret..."