Svensk tragedi

Kurdo Baksi, debattör, föreslår ett nytt ämne på skolschemat: "tolerans". Kanske kan det behövas. Säkert är att många vuxna skulle behöva gå kurser i tolerans.

Dansk Folkepartis tidning, "Dansk Folkeblad" har i december ett temanummer, "Sveriges tragedi". Vi citerar:

"Sverigedemokraterna existerar. Men efter en ömsesidig överenskommelse mellan Sveriges kulturelit, samtliga tidningar, Sveriges Radio-TV och skolor, gymnasier och universitet har man beslutat att Sverigedemokraterna inte existerar.

Den - för en västlig demokrati - något speciella överenskommelsen verkar tills vidare med det syftet. Det fullt lagliga partiet, Sverigedemokraterna, får inte publicera annonser i tidningarna, partiets kandidater kommer aldrig till tals, varken i radio eller TV. Och även om Sverigedemokraterna i det senaste valet hade full rätt att kandidera, blev det - till skillnad från alla andra partier - inte inbjudet till SVT:s valvaka.

En av Sverigedemokraternas tre kommunfullmäktigeledamöter i Karlskrona, Richard Jomshof ger denna skildring av hur överenskommelsen på det lokala planet fungerar:

- Vi tre ledamöter av kommunfullmäktige har under de knappt tre år vi suttit i fullmäktige, lämnat in många förslag, likaså begär vi ofta ordet vid sammanträdena. Men oavsett vad vi föreslår blir förslagen nedröstade - och ingen från övriga partier begär ordet. Folkpartiets gruppledare, Kent Lewén har öppet förklarat, att alla partier har enats om att varje förslag från Sverigedemokraterna 'med automatik' skall röstas ned.

Tyst i salen

- Det spelar alltså ingen roll vilka förslag vi lägger fram. I kommunfullmäktige i Ronneby, som är grannkommun till Karlskrona, vägrar man att behandla några förslag från Sverigedemokraterna. Ingen - inte en enda representant från andra partier begär ordet efter att sverigedemokraten har lagt fram sitt förslag. Det blir helt tyst i salen, varpå förslaget röstas ned utan debatt.

- Inte ens när politiska motståndare - som exempelvis nyligen när SSU:s ordförande i Blekinge, Faraj Abu-Iseifan - löper amok i radion och sprider lögner om Sverigedemokraterna, får vi rätt till genmäle, förklarar Richard Jomshof. Jag vände mig också denna gång till redaktionen, och bad att få svara på det som sagts. Jag fick inte ens ett svar från redaktionen.

- Varje år, den 9 november, 'Kristallnatten', hålls det minneshögtider runtom i Sverige till minne av Hitler-Tysklands offer. I år gick socialdemokraterna ut med ett meddelande om att manifestationen fortsättningsvis skulle vara mot rasism i allmänhet och för demokrati. Det meddelades att alla - Sverigedemokraterna dock undantagna - var välkomna i demonstrationen, berättar Richard Jomshof. I Blekinge Läns Tidning och i Sydöstran blev vi för en gångs skull nämnda, genom att vi denna dag sammankopplades med nazisterna i 30-talets Tyskland.

- Det socialdemokratiske kommunalrådet Mats Johansson har ännu inte - vi valdes in i september 2002 - sagt goddag till oss,..."

Richard Jomshof avskedades för några år sedan från sitt arbete som gymnasielärare vid af Chapmanskolan i Karlskrona, efter påtryckningar från SSU och dåvarande demokratiministern Mona Sahlin.

Nu är SSU igång igen, denna gång i Västmanland. En s-politiker i Fagersta, Björn Hammarbäck, påpekade att invandringen kostar och att kommunen har bara en gemensam penningpåse. Detta ledde till att SSU-distriktet krävde hans avgång. Efter hot mot Hammarbäcks dotter föll han undan för kravet och avgick. SSU har inte tagit avstånd från hoten.

Sedan en tid arbetar Richard Jomhof i en annan skola, i södra Småland. Detta har Smålands-Posten uppmärksammat, och nu synes ett nytt drev vara igång.

Ur Smålands-Posten den 16/12 -04:

"Ledande sverigedemokrat lärare på gymnasium i Växjö

En av sverigedemokraternas partitoppar undervisar på Procivitas privata gymnasieskola i Växjö. För ett par år sedan fick han sluta på en gymnasieskola i Karlskrona på grund av sin partitillhörighet.

Richard Jomshof är utbildad SO-lärare på gymnasienivå. Han undervisar på ungefär en halvtids vikarietjänst i filosofi, psykologi och geografi vid Procivitas fria gymnasium på Vallgatan i Växjö.

Samtidigt är han folkvald ledamot av kommunfullmäktige i Karlskrona, ledamot av sverigedemokraternas (sd) partistyrelse samt chefredaktör och ansvarig utgivare för partitidningen, SD-Kuriren.

Det här engagemanget kostade honom jobbet för ett par år sedan."

"...sökte han till Procivitas i Växjö och fick jobb. Ingen frågade efter hans politiska hemvist och han talade heller inte om det:

- Nej, jag har svårt att se varför jag skulle behöva göra det, säger han till Smålandsposten. Varför ska någon behöva tala om sina politiska åsikter över huvud taget när man söker ett jobb? Man ska ju inte bedöma människor utifrån det och jag ska självklart inte sprida mina personliga åsikter i min undervisning.

- Ska man börja fråga alla lärare i Sverige vad de har för politiska åsikter? "

"- Det blir som i gamla Östtyskland. Ska vi ha politisk konformism här i Sverige? Mina åsikter är för övrigt högst normala i exempelvis Danmark, svarar Jomshof."

Mer ur Smålands-Posten den 16/12 -04:

"Rektorn har ingenting att anmärka

Richard Jomshof är mycket omtyckt hos sina elever på Procivitas, som i dag inte vet om hans politiska engagemang.

- Enligt de utvärderingar som eleverna gör av sina lärare varje termin är Richard Jomshof extremt populär, säger skolans rektor, Johan Kåberg. Vi har inte haft någon anledning att anmärka på honom.

Ni är väl medvetna om hans partiengagemang?

- Ja, vi blev det efter ett tips från en förälder. Men man kan inte säga upp en människa på grund av hans eller hennes politiska åsikter. Det förbjuder grundlagen."

"Om du skulle anställa honom för första gången i dag, hur skulle du agera?

- Som sagt, man diskuterar inte åsikter utan behörighet och meriter som lärare, men det är klart att om det såg ut att bli ett problem för skolan till följd av rapportering i massmedia skulle man behöva tänka till."

Efter dessa artiklar har TV4 regionalt hakat på, och talar om det "nynazistiska" partiet Sverigedemokraterna osv. Den aktuella skolan skulle således ha en nazist anställd.

Mot detta kan ju föräldrar komma att reagera - omedvetna om att Richard Jomshof i själva verket är antinazist, och tidigare hotats av nazister just av det skälet.

Har det svenska etablissemanget inga spärrar?

Finns det ingen gräns för hur långt man är beredd att gå för att försvara sitt projekt?

 


 Se vidare:

Mona Sahlin, demokratiminister

Mona-meny