12. Är makt till för att missbrukas?

"...vad ska man annars ha makten till "?!

 Att föregå med gott exempel. Är det helt ute?!

Kort sagt:

- Folk lever i verkligheten. Verkligheten är yrkespolitikernas värsta fiende.

- Låt dem inte skrämma Dig, Svensson.

- Låt dem inte diskriminera Dig. - Låt dem inte lura Dig. Igen.

- I en demokrati är det Du som bestämmer frågorna.


"Vad ska man annars ha makten till"?!

Förr ansågs det självklart att chefen skulle föregå med gott exempel, dvs att han skulle bruka makten men absolut inte missbruka den. Man skulle kräva mer av sig själv än av andra. Idag ser vi motsatsen.

Även om nästan varenda fallskärm hos de börsnoterade företagen är kända till innehåll och omfattning så kommer de nog att avslöjas en och en. Lämpligen när en direktör gjort bort sig på något annat sätt. Journalisterna har fått många karameller att suga på.

Men är det konstigt att folk reagerar? Är det konstigt att journalisterna skriver? Nej, givetvis inte.

Många i Sverige är bokstavligen fattiga. De måste budgetera och snåla för att få debet och kredit att gå ihop. Självklart vi blir upprörda av att höra om direktörernas mångmiljonbelopp även om de får lämna ifrån sig långt över hälften i skatt under fallskärmsfärden.

Det finns dock en skillnad mellan direktörerna och politikerna. Politikerna får, eller rättare sagt tar, sina pengar från skattebetalarna och festar upp dem på ett eller annat sätt. Makthavarnas resonemang tycks vara: "Det är klart att man missbrukar sin makt. Vad ska man annars ha makten till?"


Att föregå med gott exempel. Är det helt ute?

En makthavare bör föregå med gott exempel. Föregår han i stället med dåligt exempel så sprider sig detta rakt igenom befolkningspyramiden och så småningom missbrukar var och en sin lilla makt allt efter behov och förmåga. Visst är det redan så? Och visst gäller det t.o.m de journalister som missbrukar sin makt till att inte berätta sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen. (Då blir det ju ingen knorr pa anrättningen.)

Stockholms stadshus, Motala, Gävle eller Astra. Egentligen är alltihop variationer på samma tema: "Man vore dum om man inte tog för sig när chansen finns."

Och Sveriges Riksdag var inte sämre. När alla politiska partier manade befolkningen att dra åt svångremmen ville man absolut inte minska sitt eget partistöd förrän efter mycket kraftiga påtryckningar. Så det där med att föregå med gott exempel är inte särskilt vanligt i Sverige.