Straffade offer


Ur DN den 20/10 -06:

"BROTTSOFFREN ÄR DE SOM STRAFFAS
 
För fem år sedan var trettonåriga Lena en glad tjej. Efter gruppvåldtäkten och rättsväsendets svek blev hon en våt fläck, en spillra. 'Jag hatar gärningsmännen. De har gjort mig primitiv, jag vill se dem straffade', säger hennes mamma."
 
Lena var bara tretton och hade precis kommit in på en högstadieskola med musikalinriktning när hon utsattes för en gruppvåldtäkt utomhus. Hennes skolgång raserades. ..."
 
"Då och då drabbas hon fortfarande av depressioner. Men det beror inte bara på övergreppet, utan också på de efterföljande kränkningarna, ..."
 
"Sen kom polisförhöret - och det kom som en chock. Det hade gått fyra veckor sedan övergreppet och allt hon sa blev plötsligt ifrågasatt."
 
"
En tid efter polisanmälan kastades en flaska in genom ett av familjens fönster, och ytterligare några dagar senare när Lena gick till centrum för att köpa julklappar blev hon antastad av ett gäng killar som hon flyktigt kände igen.
 
'Ta tillbaka anmälan din jävla hora. Erkänn att du var med på det.'
 
Panikkänslorna vällde upp. Nu var hon inte bara förnedrad, utan hotad också.
 
En månad senare ringde åklagaren till Gunnel och berättade att ärendet lags ner eftersom det inte fanns några bevis. Dessutom var två av de misstänkta under 15 år så det skulle i alla fall inte kunna bli något åtal.
 
Lena sjönk. Varför hade hon utsatt sig för att anmäla? Hon hade ju inte behövt genomlida det där vidriga polisförhöret och skammen över att inte ha blivit riktigt trodd. Hon hade blottat sig, men rättvisan vände henne ryggen."

"..De unga killar som våldfört sig på hennes dotter hade alla ett utseende som tydde på att de hade sitt ursprung i Mellanöstern. Förutom att hon hatar just dem för att de förstört hennes dotters liv har hennes grundläggande värderingar sakta med säkert antagit nya former. Hon, som var den som predikade människors lika värde, hon som propagerat mot rasism och diskriminering
 
- Det är otäckt hur jag har förändrats. Jag vill knappt tänka på det, men nu sitter jag här och har så svårt för just unga män från Mellanöstern
 
- Äldste sonen har blivit både misshandlad och rånad, Lena våldtagen - det är svårt att veta vad man ska göra med alla de känslor som kommer upp. I dag finns det platser i vår nära omgivning där mina barn och deras kompisar inte ens vågar sätta sin fot - och ändå är det inget vi i vuxenvärlden diskuterar."


 Se vidare:

Låga straff

Mängdrabatt