Många HIV-män

Antalet aktuella "HIV-män" är nu så stort att det blir svårt att hålla reda på dem. Beteendet och scenariorna är ju så snarlika. Media upplyser sällan om varifrån dessa män kommer, däremot får vi veta deras ålder.

Åldersuppgiften har blivit ett sätt att hålla isär de olika fallen, men nu räcker inte längre detta.En 34-åring dömdes i juli 2007 i Gävle tingsrätt, men det finns ytterligare en 34-åring.


Den första 34-åringen hade tidigare varit i farten med våldsbrott i två olika vändor. Redan efter den första vändan dömdes han till utvisning, men återvände till Sverige eller blev bara kvar - det är oklart. Det är också oklart varifrån han kommer, dvs för läsarna.

Klart är däremot att när mannen 2007 dömdes för tredje gången ingick inte längre utvisning i domen.


Den andra 34-åringen är misstänkt för att ha våldtagit en 14-årig flicka och en 58-årig kvinna - och därigenom smittat dem med HIV. I det fallet framgår att han kommer från Afrika.

Ur Dagens Nyheter:

"Det var i mars 2005 som den första våldtäkten ska ha ägt rum. Enligt åtalet befann sig mannen i en lägenhet i Botkyrka med den då 14-åriga flickan, där han slet av henne kläderna, höll fast henne och våldtog henne. Våldtäkt nummer två skedde i juni samma år i en annan lägenhet i Stockholmsområdet. Offret var en 58-årig kvinna som tvingades till samlag mot sin vilja.

Åklagare Maria Häljebo anser att båda våldtäkterna ska betraktas som grova, eftersom mannen ska ha visat särskild råhet genom att han haft oskyddat samlag med kvinnorna, trots att han har varit medbeten om att han är hiv-positiv. Han har dessutom smittat de båda offren med hiv.

Åklagaren yrkar även på att mannen, som kommer från ett afrikanskt land, ska utvisas från Sverige."


En tredje HIV-man är 32-årig. Han kallar sig "Hot Boy":

Ur DN den 22/7 -07:

"Under namnet "Hot Boy" kontaktade den 32-årige hivmannen sina offer på populära chattsajter. Nu vädjar polisen till hans tidigaste offer att höra av sig eftersom de kan ha smittats.
 

Drygt sex veckor efter avslöjandet är det fortfarande högtryck i utredningen. Åtta poliser arbetar heltid med att kartlägga den 32-årige hivmannens hundratals sexoffer.

Vid tillslaget i början av juni hittades långa listor, ett slags loggböcker, över alla unga flickor han haft kontakt med. Det handlar om namn och mejladresser till fler än 130 unga kvinnor.

Mannen, som kallade sig själv "Hot Boy", har kommit i kontakt med sina offer på populära chattsajter på internet. Sedan har han stämt träff, ofta på hotell, och haft samlag med dem - utan att berätta att han är hivsmittad.

- Vissa av tjejerna är över femton, andra under. En del så unga som tolv år..."

Åtminstone två av offren har blivit smittade med HIV.

"32-åringen smittades själv i början av nittiotalet, hur vill inte polisen berätta.

- Men hans riskbeteende har pågått i mer än tio år."

"...nu fruktar polisen att offren kan vara ännu fler.

- Vi har haft svårt att få tag på alla. Särskilt dem han träffade före år 2000."

Av rättegångshandlingarna framgår att "Hot Boy" egentligen heter Merril Aggett och är brittisk medborgare.


Den fjärde nu aktuelle HIV-mannen är 27-årig.

Av en DN-artikel framgår att han kommer från Zimbabwe.

Ur DN den 26/7 -07:

"Mannen kom till Sverige i augusti 2004 och fick diagnosen hiv-positiv under slutet av samma år. Men trots att han har blivit informerad om att han är smittad har han haft sex med ett flertal kvinnor i Göteborgstrakten.

27-åringen hade särskilt många oskyddade samlag med två av kvinnorna, som han hade längre förhållanden med. En av dem, en 21-årig kvinna, klarade sig dock utan att få hiv, trots att hon hade sex regelbundet med sin pojkvän. I förhör säger hon att hon var väldigt kär i 27-åringen och att det hela bara känns sorgligt så här i efterhand. Den andra kvinnan som hade ett längre förhållande med mannen hade dock otur. Hon upptäckte att hon hade blivit hivsmittad i samband med att hon testade sig inför en utlandsresa.

Det tredje offret är en 40-årig kvinna som 27-åringen träffade på krogen. De gick hem tillsammans och hade oskyddat sex, dock utan att hon smittades. Slutligen är mannen åtalad för att ha smittat en kvinna som han träffade i samband med Göteborgskalaset i augusti 2005."

Ur GT den 26/7 -07:

"Under rättegången i Göteborgs tingsrätt erkände mannen att han haft oskyddat sex med tre kvinnor som alla haft en relation med 27-åringen. Den fjärde kvinnan träffade han under Göteborgskalaset och där kan 27-åringen varken erkänna eller förneka brott. 27-åringen minns helt enkelt inte kvinnan som efteråt har konstaterats bära på smittan. "

Domen blev sju års fängelse samt utvisning ur Sverige fram till år 2018.


Ovanstående fall väcker ju ett antal frågor:

1. Varför dömdes inte den förste 34-åringen till utvisning?

2. Varför utvisas inte 27-åringen från Sverige för all framtid?

3. Hur förvissar sig det svenska samhället om att den andre 34-åringen efter dom om utvisning a) verkligen blir utvisad i praktiken? b) inte snart kan återvända till Sverige?

4. Varför talar inte media alltid om varifrån en HIV-man kommer? Varför ger man inte kvinnliga läsare ett signalement?

5. Är någon enda av alla de "HIV-män" som figurerat i svenska massmedia sedan 1980-talet född i Sverige?

 

En annan reflexion, svår att undvika, blir denna: hur kan så många kvinnor så lättvindigt gå till sängs med okända män, ofta från fjärran länder och främmande kulturer?!

En del av förklaringen kan sammanhänga med den officiella propagandan. Istället för att varna för oförsiktighet hyllas detta, som utslag av "fördomsfrihet" och "antirasism".


 Se vidare:

HIV-mansöversikt