Vanskött projekt

Från Sveriges Radios webbsida, den 14/4 -05:

"SVENSKT PRESTIGEPROJEKT I RIGA VANSKÖTT

En juridisk högskola i Lettlands huvudstad Riga som hittills har finansierats med över 40 miljoner kronor av svenska skattemedel har blivit ett totalt ekonomiskt fiasko och kan nu komma att läggas ner."

"Lettlands finansminister pekar ut den svenska regeringen för att ha vanskött skolans affärer och från svensk sida skyller man på letterna.

Den juridiska högskolan i Riga är ett svenskt initiativ, på utrikesdepartementet i Stockholm kallar man den inofficiellt för ett flaggskepp i den svenska hjälpen till Lettland.

Högskolan är en elitskola, den ägs gemensamt av den svenska och lettiska regeringen, terminsavgifterna har stigit till 30 000 kr per elev och skolan har hittills kostat svenska skattebetalare över 40 miljoner kronor.

Men miljonerna har runnit ur skolan. Sverige vill inte betala längre och Lettland har inte råd, .."

"Lettlands finansminister Oskars Spurdzins sa i förra veckan till den baltiska nyhetsbyrån BNS att högskolans ekonomi har vanskötts grovt, men att det lyckligtvis inte är letternas fel, och med det så pekade han ut den svenska regeringen som huvudansvarig.

Sverige har majoritet i högskolans styrelse och dess ordförande är Erland Ringborg är minst lika kritisk mot den lettiska regeringen."

Erland Ringborg är generaldirektör på UD och svenska regeringens representant i styrelsen för Rigas juridiska högskola.