Förvånad mottagare

Från Sveriges Radios webbsida, den 27/1 -07:

"SVENSKT BISTÅND FÖRVÅNAR RYSK MINISTER
 
Samtidigt som Sverige de senaste åren givit Ryssland långt över 400 miljoner kronor om året i bistånd marknadsför sig Ryssland på det världsekonomiska forumet i Davos i Schweiz som det nya rika Ryssland med världens tredje största valutareserv. En av de ryska deltagarna säger till Ekot att biståndet förvånar honom.
 
- Det här är första gången jag hör något om 60 miljoner dollar i bistånd från Sverige och vi ber ingen om något slags hjälp överhuvudtaget, så ni borde kanske ställa den här frågan till svenska riksdagsledamöter som beslutat om det, säger ryske ministern för handel och ekonomisk utveckling, German Gref.
 
Förra året så betalade Ryssland själv två miljarder dollar i bistånd och skuldavskrivningar till andra länder. Ryssland är en av världens största biståndsgivare."
 
" Ryssland är idag det land som får mest bistånd från Sverige, efter ett antal utfattiga afrikanska länder som Tanzania, Etiopien och Mocambique."

Statsminister Reinfeldts kommentar:
 
"- Ska man gå in i ordet bistånd i det här fallet bör man ju notera att mycket av detta stöd riktas bland annat till vattenreningsinsatser som ju kanske inte alltid är att jämföra med traditionell biståndspolitik i andra delar av världen. Vi kan när vi tittar på detta säga att det är motiverat att finnas till hjälp för att se till att få en renare Östersjö, vilket många är intresserade av. Då är det här bra använda resurser."
 
Ryssland har idag guld- och valutareserver på omkring 2 500 miljarder kronor.


Blågul kommentar

För det svenska etablissemanget löser det ryska biståndet delvis ett dilemma:

A. Man vill manifestera sin godhet, genom att ge av svenska skattebetalares medel till andra länder

B. Det finns itne tillräckligt med vettiga projekt i u-länderna, där medlen kan göra nytta.

Då blir det naturligt att söka andra vägar.

Enprocentsmålet i "bistånd" är ju heligt och får inte ifrågasättas.


 

 Se vidare:

Ryssland