8 miljarder för mycket

Från Sveriges Radios webbsida, den 18/10 -06:

"Biståndsminister får mer pengar än hon önskat
 
Sveriges nya biståndsminister, moderaten Gunilla Carlsson, är som minister i den ovanliga situationen att hon i budgeten har fått omkring 8 miljarder kronor mer att hantera i biståndsmedel än hon egentligen ville ha.

Moderaterna ville hålla igen på biståndet men fick i regeringssamtalen ge sig för de andra borgerliga partiernas krav ..."

"Sverige kommer att ge omkring 26 miljarder kronor i internationellt bistånd nästa år, det är en procent av den svenska bruttonationalinkomsten, BNI. Biståndsministern och hennes parti tyckte i valrörelsen att det kunde ha räckt med 0,7 procent."
 
"Kommer då Sverige i fortsättningen att använda biståndspengar för att betala svenska militära insatser utomlands? Biståndsministern hänvisar till internationella regelverk.
 
– I hela världen pågår nu en diskussion, inte minst med tanke på de förändringar som har skett inom FN, en fredsbyggande kommission, där man ska kunna hantera både utveckling och säkerhet. Detta gör att gränserna inte är knivskarpa, vi ska följa det internationella regelverket, säger hon."