"Obefogad oro bakom stängda gränser"

"PENGAR RÖR SIG DAGLIGEN ÖVER LANDSGRÄNSERNA ­ MEN FÖR MÄNNISKOR ÄR DET BETYDLIGT SVÅRARE"

Så löd rubriken och underrubriken till en tvåsides-artikel i tidningen Metro den 18/11 -97. Vi saxar och kommenterar:

"Miljardbelopp flyter i dag sekundsnabbt över gränserna. Globaliseringen av ekonomin ger en maximal rörelsefrihet för pengar. Men för människor finns ingen global rörelsefrihet. Den har funnits, men skräcken för en massinvandring har fått de rika att stänga sina gränser.

Ändå är det bara en rännil av jordens befolkning som flyttar. Och den ekonomiska effekten på mottagarlandet är mycket liten. Det visar en genomgång av tidningen Economist."

"Under de senaste decennierna har rörelsefriheten begränsats av politiska beslut. Fram till 1914 var rörelsefriheten så gott som obegränsad. "

"Varje år flyttar i genomsnitt omkring 1,5 miljoner personer för gott till andra länder. Ytterligare en miljon beräknas flytta tillfälligt.

­ Vid en historisk jämförelse är det höga siffror räknat i absoluta tal. Men de är låga i relation till den mycket större befolkningen i det nya hemlandet (se tabell 1)."

"Under senare år har dock reglerna stramats åt ännu mer och invandringen har minskat på nytt (se tabell 2)."

"Folkvandringar har visserligen gått som en röd tråd genom världshistorien. Men sällan har invandring väckt så starka negativa känslor som nu ­ trots att mottagarländerna får tillbaka mycket av invandrarna.

I de flesta i-länder ökar medelåldern stadigt. Försörjningsbör dan bärs därför av allt färre personer. Men eftersom invandrare som regel är unga ökar andelen yrkesaktiva medborgare med invandringen. Därmed blir skatterna lägre än om de stannat hemma.

Mot detta finns en rad mer eller mindre välgrundade uppfattningar om invandringen. En är att invandrare tar jobb från de infödda och en annan att invandringen sänker lönenivån för alla. Sanningen är emellertid mer komplicerad än så.

Invandrare är ju både konsumenter och arbetare. Genom sin konsumtion skapar de också jobb. Dessutom tar de ofta jobb som de infödda inte vill ha, framför allt lågbetalda servicejobb....

Och när invandrare pressar ner lönenivån genom att acceptera lägre löner, sänker de också priserna på varor. På så sätt ökar ju reallönerna även för de infödda i landet.

Forskningen om invandringens effekt på lönebildningen är ofullständig. Men den som finns visar ändå entydigt på samma sak: om löneläget över huvudtaget påverkas, är effekten mycket liten. Av de faktorer som håller nere lönerna är invandringen den minst viktiga.

Boken "Trade and Income Distribution" av ekonomen William Cline sammanfattar den forskning som finns i ämnet. Enligt den stod invandringen för en lönesänkning på cirka två procent för outbildad arbetskraft i USA mellan 1973 och 1993. Under samma period stod teknikutveckling och organisationsförändringar för en lönesänkning på 30 procent för samma grupp.

Rädslan för invandringens negativa effekter på ekonomin verkar med andra ord vara betydligt överdriven."