Aktuellt manifest

Maj-Britt Klingvall. Så heter Sveriges nya migrationsminister, efter Pierre Schori.

När media, dvs de fyra stora Stockholmstidningarna, går ut i en gemensam kampanj mot nazister känner sig Klingvall manad att haka på. Resultatet blev ett inlägg i Aftonbladet en 4/12 -99, under rubriken "NAZISTERNA TÅL INTE SE KÄRLEK OCH SOLIDARITET". Något av en programförklaringen i ämnet invandring.

Om migrationsministern verkligen bara riktade sig mot nazister skulle Blågula Frågor inte ha anledning att reagera. Men hennes artikel - lika mycket som kampanjen i övrigt - är i praktiken riktad mot invandringskritik överhuvudtaget. Därför känner vi oss manade att gå i svaromål.

Så här skriver Maj-Britt Klingvall (blågula kommentarer under klickpunkterna):

 


"Motståndet mot rasism och nynazism har den senaste tiden fått förnyad lyskraft. Det är bra. Dessa grupper behöver avslöjas och bekämpas med alla tillåtna medel.

Nazismen bygger i stor utsträckning på främlingsfientlighet. Som minister med ansvar för flykting- och invandringsfrågor tycker jag därför att det kan vara på sin plats att tala om vad dessa personer vill sätta sig över.

De högerextrema grupperna vill bekämpa den internationella solidariteten genom att förneka flyktingar rätt till skydd i vårt land undan krig och förföljelse. 21 procent (8.193 personer) i Sverige förra året var flyktingar eller motsvarande. Regeringen är fast besluten att värna asylrätten och intentionerna i Genevekonventionen. Vi vill nu bekräfta och styrka detta även inom EU.

Nazisterna vill också sätta sig över kärleken och rätten att få leva tillsammans med sin make/maka eller sambo i Sverige. Vi anser att det är en självklarhet att de som har inlett ett seriöst förhållande ska få bo och leva i Sverige om en av dem sedan tidigare lever här.

Det är positivt att människor från olika kulturer träffas, lär känna varandra, och även inleder förhållanden med varandra. Få saker vore dessutom så grymma som att vägra någon rätten att bo och leva med sina nära och kära. Främlingsfientliga grupper i vårt land vill avskaffa rätten att återförenas med sina närmaste familjemedlemmar i Sverige. Den så kallade anhöriginvandringen - inklusive anknytningsärenden - stod för 58 procent (22.955 personer) av alla som fick stanna här förra året. Regeringen ser nu över över och förbättrar reglerna för denna invandring.

Slutligen vill våra motståndare på den extrema högerkanten ofta minska möjligheterna för människor från andra länder att komma till Sverige för att studera, forska eller arbeta under en begränsad tid. Under 1998 beviljades 6.739 personer tidsbegränsade uppehållstillstånd (17 procent av det totala antalet tillstånd) för att studera, forska eller arbeta i Sverige. Regeringen vill bejaka människors positiva rörlighet över gränserna, även om vi idag inte kan ha en helt fri invandring.

Denna rörlighet bör finnas både inom Europa och mellan oss och övriga världen - inklusive de fattiga länderna i syd.

Även detta är en positiv sida av den ökade internationaliseringen och vårt ömsesidiga beroende med andra länder och folk."