Lönsam rymning

En 46-årig man lyckades 1996 rymma från Sidsjöns mentalsjukhus. Han var dömd för ett kidnappningsförsök mot en kvinnlig medlem av den kända Lundafamiljen Crafoord. Han dömdes till sluten psykiatrisk vård men lyckades alltså rymma.

En framgångsrik rymmares förhoppning är naturligtvis att hålla sig gömd för myndigheterna så att han kan leva vidare i frihet. Så är det vanligvis, i varje fall i normalfallet. Men den här mannen är fortfarande på rymmen men samtidigt upptäckt av de svenska myndigheterna.

Mannen rymde nämligen till Kanada 1996 och sedan dess har svenska myndigheter skickat honom dels sjukbidraget varje månad och dels den årliga skatteåterbäringen. Detta helt enligt gällande regler. Ja, de svenska reglerna kanske bör påpekas.

- Vi kan inte stoppa utbetalningar till någon som är på rymmen, kommenterar Ulf Pernold på Försäkringskassan utlandskontor.

Bingo för mannen naturligtvis, men för det svenska rättssamhället ett ytterligare bevis på hur långt rättsrötan har gått.

(Uppgifterna är hämtade ur Dagens Nyheter hösten 2000)

 


Blågul kommentar:

Detta är alltså sant och inte något som är påhittat i Grönköpings veckoblad. Hur kan det då bli så här?

Inte en enda svensk anser att detta är rimligt, inte någon vettig människa skulle rösta för ett sådant förslag i Sveriges riksdag. Varför stiftar då våra riksdagsmän lagar som blir så uppenbart orimliga?

Sanningen är helt enkelt att man tappat kontrollen. Samhället har blivit så komplicerat att man inte längre ser de mest fundamentala bristerna i rättsskipningen.

Intressant vore det att veta hur informationen om detta fall nått ut till allmänheten. Förmodligen är det någon tjänsteman på Försäkringskassan som insåg att nu var måttet rågat och därför meddelade någon tidning.

Tänk om vi medborgare och skattebetalare hade full insyn i hur Försäkringskassans pengar delas ut både inom och utom landets gränser. Ja, tänk !