Skolans kris

En undersökning som gjorts av den fackliga organisationen Lärarförbundet bland lärare i Malmö, och offentliggjordes i början av februari gav upphov till en livlig diskussion om tillståndet i landets skolor. Enligt TV 2:s Sydnytt den femte februari angav 80 procent av de tillfrågade lärarna att de inte orkade med sitt arbete, så mycket som hälften ville byta arbete. Som orsak till den påfrestande arbetssituationen angav lärarna att de trakasserades och utsattes för hot av eleverna. De uppgav vidare att de pressande förhållandena på deras arbete gick ut över privatlivet och familjen, samt bl a orsakade sömnsvårigheter.

Den sjätte februari rapporterade Morgonekot (SR P1 kl 07.00) att så många som en tredjedel av lärarna i Malmö hotats eller hotas av elever.

I Avisen den 18 april berättades att Lärarförbundets lokalavdelning i Stockholm gjort en enkät bland cirka 10 000 anställda bland stadens samtliga skolor. Frågan som ställdes var om personalen utsatts för någon form av kränkning under en viss vecka i januari. 300 av de tillfrågade lärarna, vilket innebär att tre procent av lärarna utsätts för kränkningar varje vecka. Detta trots att en stor del av de tillfrågade arbete på låg- och mellanstadiet, där barnen kunde förväntas vara för små för att kränka personalen.

Djävla hora

Av dem som rapporterat incidenter var 229 kvinnor och 39 män. Det är främst de kvinnliga lärarna som får stå ut med ord som "Din djävla hora", "skitkärring", och syftningar på oralsex. Dessutom förekom i några fall knivhot.

Vem hotar och kränker?

Vare sig de ovan angivna radio- eller tv-programmen, eller tidningsartikeln, som rapporterat om skolans sönderfall ger den minste antydan om vad problemen skulle bero på, eller att de kan ha något samband med berikande s k kulturmöten.

Ej personalminskning

Lunchekot den 29 april redogjorde för en undersökning som gjort av kommunförbundet, och visade att kommunernas personal minskat med 50.000 under 90-talet. Anmärkningsvärt är avslöjandet att personalen i skolan inte minskat sedan slutet av 80-talet, trots att antalet elever minskat, samt att personaltätheten redan då var stor.

Av detta kan man dra slutsatsen att skolans sönderfall endast i mindre utsträckning skulle kunna bero på personalbrist. Den egentliga orsaken till förfallet måste sökas någon annan stans.

Falun

I mitten av mars väckte stängningen av Hälsingegårdsskolan i Falun uppståndelse. Skolledningen teg envetet om vad som egentligen hänt, och journalisterna såg det inte som sin uppgift att locka ur dem sanningen. Falukuriren hade den 27 mars har en intressant artikel, som ger läsaren viss möjlighet att på egen hand sätta ihop pusselbitarna till en någorlunda rättvisande bild av vad som inträffat.

De svenska eleverna har trakasserats av utländska elever. Även lärarna har råkat illa ut och rektor Mats Forsberg bekräftar att "Jävla hora" inte är något ovanligt uttryck när vissa elever blir irriterade på de kvinnliga lärarna.

De främmande elevernas uppträdande har retat upp de svenska, vilket skapat motsättningar mellan svenskar och utlänningar. Slutligen ingrep en svensk förälder och tågade följd av en skara elever in på rektorsexpeditionen och krävde att tre utländska pojkar skulle stängas av från skolan. Den uppretade föräldern gick sedan ut på skolgården för att tala till eleverna. Rektor Forsgren anser att hon uppviglat dem, bl a med rasistiska uttalanden, varför hon polisanmäldes. Mamman sägs ha gjort situationen på skolan ohållbar. Efter hennes ingripande tvingades rektorn stänga skolan.

Efter de upprorsartade händelserna vid Hälsingegårdsskolan beslöt rektor Mats Forsberg avstänga tre utländska elever.

Bjuv

Varagårdsskolan, den högstadieskola i skånska Bjuv där en svensk elev för några år sedan mördades av företrädare för ett ungerskt minoritetsfolk, har under en längre tid drabbats av bråk och misshandel. I mitten av mars tröttnade ett tiotal svenska föräldrar och samlades vid skolan för att kräva slut på våldet. Stämningen var mycket hätsk och polisen ingrep. Bl a omhändertogs en äldre man som tagit en yxa med sig till skolan.

Nordvästra Skånes Tidningar bekräftar att bråken beror på att det råder fientlighet mellan svenska och utländska elever. Utlänningarna påstår att de känner sig "förföljda" och vill göra upp. (Nordvästra Skånes Tidningar 98.03.13)

Sexuella trakasserier

Rädda Barnens tidning Barnen & Vi nr 3/98 tar upp sexuella trakasserier i skolan.

Artikeln har försiktigtvis delats i två delar. Den första halvan som handlar om sexuella trakasserier och skolan i allmänhet, varefter man beskriver "kulturkrockarnas" betydelse. Bilden av de sexuella trakasserierna "kompliceras" nämligen enligt Barnen & Vi av att det finns många invandrarungdomar i ett område.

Utländska killar beskrivs som mycket närgångna mot svenska tjejer som de betraktar som lovligt byte. De hänger på som "iglar" och svenskorna vet inte hur de ska freda sig. Många av de främmande ynglingarna ser på porrfilm vilket präglar deras beteende.

Trakasseras hemma

Det förekommer enligt Barnen &Vi att flickor som kommer för sent hem kallas "hora" av föräldrarna. En stilla undran infinner sig hos läsaren. Förekommer sådant verkligen i svenska familjer?